Епідемія грипу вже на порозі: як вберегтися?

Цього року в Україну йде три штами грипу. Лікарі радять робити вакцинацію вже, адже це найбільш надійний спосіб уникнути хвороби.
Про те, яку вакцину обрати, наскільки вона безпечна і хто може отримати її безкоштовно, виданню Кременець.City розповіла Ольга Сотничук, лікар-епідеміолог Кременецького відділу Тернопільського лабораторного центру.
"Торік в Кременецькому районі, чи не вперше за всі роки спостереження, двічі перевищувався епідеміологічний поріг. На початку та наприкінці року. На жаль, це означає, що цього сезону слід очікувати збільшення захворюваності", — пояснює лікар.  
Минулого року перехворіло 4399 жителів району, 58% з них — діти. Загалом же в Україні ГРВІ та грип підхопило 6,2 млн. людей.
Міністерство охорони здоров’я прогнозує, що цього року сезон грипу почнеться у грудні або й наприкінці листопада.

Що за віруси

На українців “полюватимуть” відразу три штами вірусів грипу: А/Michigan A(H1N1), А/Hong Kong (H3N2) та B/Brisbane. З двома останніми Україна знайома з попередніх років. Відносно новим для нас є лише штам Michigan, який вперше виявили лише 2015 року у північній півкулі. Там він не призводив до епідемій. Проте, цей штам є похідним, так званого, свинячого грипу (California). Саме він викликав минулого року епідемію в Україні, є небезпечним через ризик ускладнень і навіть спричинив смерть жителя нашого району.

Як вберегтися

— Єдиним дієвим способом профілактики грипу є вакцинація. Вона не обов’язкова, але рекомендована населенню, особливо тим, хто входить у групи ризику, — наголошує Ольга Сотничук.
До таких груп належать  вагітні, люди з хронічними захворюваннями серцево-судинної, легеневої і ендокринної систем, люди віком понад 60 років і ті, хто перебувають в інтернатах, будинках престарілих, а також — діти віком від 6 місяців і малеча, яка відвідує дитсадки, гуртки або місця, де постійно контактують з іншими дітьми і дорослими. І звісно, працівники медичних, освітніх закладів та сфер послуг, особовий склад служб з надзвичайних ситуацій.
Щеплення проти грипу радять робити щорічно, адже віруси постійно мутують і вчені щороку розробляють нові вакцини.
— Вакцинацію слід робити до початку епідемії, найкраще у вересні-жовтні. Тоді вона буде найбільш ефективною, — радить Ольга.  
До речі, щоб суттєво знизити кількості випадків респіраторних інфекцій та грипу, вакцинацію має зробити лише 1% населення. Торік у це зробили лише 0, 3 %  українців.

Яку вакцину придбати

Наразі перереєстрацію МОЗ пройшли чотири вакцини: “Ваксігрип” (Франція), “Інфлувак” (Нідерланди), “Інфлуенза Вакцін” (Китай), “Джісі  Флю” (Корея). Усі вони містять протидію цьогорічним штами грипу, визначеним ВООЗ.
Зауважте, що ці вакцини поки не продаються в аптеках. Окрім перереєстрації вони мають пройти й остаточну експертну оцінку і лише опісля з'являться у продажі. Вартість вакцини та дата поступлення її у аптеки у цьому році наразі не відомі. Проте, за прогнозом МОЗ, жителі нашої країни встигнуть вакцинуватися проти грипу до початку епідемії. Торік вартість однієї дози становила 170 грн. Це була вакцина "Ваксігрип".

Які є протипоказання

Протипоказанням до вакцинації проти грипу є алергія на білок курячих яєць або на окремі компоненти препарату, з переліком яких можна ознайомитися в інструкції.
Крім того, вакцинацію в жодному разі не проводить людям, які вже захворіли або мають загострення інших хвороб. Потрібно повністю видужати і лише опісля роботи щеплення.

Що окрім вакцини

Звісно, профілактику ніхто не скасовував. Уникайте переохолодження та місць масового скупчення людей, регулярно провітрюйте помешкання та робіть вологе прибирання, мийте руки з милом кожні 2-3 години, використовуйте одноразові рушники і стежте за своїм харчуванням — в ньому має бути достатньо вітамінів. А ще, перед виходом з дому можна змащувати слизові оболонки носа оксоліновою маззю (вона недорога, близько 20 гривень за тюбик).  
— Аптеки переповненні різними противірусними та симптоматичними лікарськими засобами, ефективність яких не завжди доведена. Тому категорично не слід займатися самолікуванням, — наголошує Ольга Сотничук.
А при перших ознаках хвороби — лихоманці, болю у м’язах, сухому кашлі,  радить звернутися до сімейного лікаря та взяти лікарняний.
Вікторія Іваницька головний редактор kremenets.city

Новини партнерів

Останні новини

Оголошення