Субсидії по-новому: які сюрпризи готують українцям? 📹

З 2019 року Мінфін обіцяє видавати допомогу на оплату компослуг не віртуально, а дзвінкою монетою. 


Влада визначила нову дату старту монетизації субсидій на компослуги. Видавати держдопомогу від держави "живими" грошима на руки в Мінфіні пропонують з 2019 року. Мета – впровадження прозорих і своєчасних розрахунків між державою і постачальниками води, тепла, газу та електрики. Держдопомогу субсидіанти отримуватимуть за фактичним споживанням, тоді як зараз субсидія виплачується в повному обсязі, відповідно до соцнорм, не менше - пише Телеграф.

Мінфін

Як роз'яснили нам у Мінфіні, реформа пройде в три етапи. Перший – на початку 2018 року впровадять монетизацію розрахунків щодо субсидій на рівні підприємств-постачальників послуг. Нині держава використовує взаємозаліки за принципом: "ви винні "Нафтогазу" (держкомпанія. – Авт.) за газ – ми вам винні за тепло, зробимо залік".
Другий етап – підготовка монетизації субсидій для родин до кінця 2018-го: створення єдиного реєстру субсидіантів і їх перевірка, створення необхідної інфраструктури. Третій етап – з січня 2019 року розпочнеться перерахування грошей з Держказначейства на особисті рахунки тих, хто отримує субсидії, за свідченнями їх лічильників. Простіше кажучи, суму субсидії, яку отримає людина, у неї вилучать з платіжки і віддадуть "живими" грошима. Обіцяють, що гроші надійдуть їм не пізніше 24-го числа кожного місяця, наступного за розрахунковим місяцем (наприклад, субсидії за листопад дадуть до 24 грудня). Крім того, повинні будуть передбачити механізм, який дозволить витрачати монетизовані субсидії не на "комуналку", а на будь-які інші цілі.

Експерти

Фахівці обережно оцінюють можливість заміни субсидій грошима. Консультант з питань соцзахисту населення Інституту місцевого розвитку Антон Левицький сказав нам, що це поки пропозиції Мінфіну, на 2018 рік Кабмін планує лише монетизацію розрахунків з постачальниками компослуг.
"З 2018 року держава з'являться жорсткі грошові зобов'язання перед постачальниками, – роз'яснив Левицький. – А монетизація субсидій для населення – це як пенсії, їх треба буде платити в строк, що ще складніше. До того ж це технічно не простий процес, впровадити який реально не менш ніж за 2-3 роки. Також ідея Мінфіну не стимулює берегти енергоресурси, оскільки зекономлені гроші люди все одно не отримають (не виплачуватимуться різницю між фактичним споживанням і соцнормою. – Авт.). Тому домогосподарства напевно стануть неекономно використовувати воду, тепло і т.д., але в межах оплачуваних норм".

Новини партнерів

Останні новини

Оголошення