До вироку по вбивству Віталія Ващенка залишилося недовго…

Під час нинішнього засідання покази дала вдова Наталія Ващенко. У суді хотіли допитати й чотирьох обвинувачених, та вони поки що відмовилися, пояснивши, що їм потрібно підготуватися.
29 листопада у Зборівському районному суді нарешті продовжили слухання справи щодо вбивства громадського активіста Віталія Ващенка із Кременця. Кілька попередніх засідань було зірвано через те, що обвинувачені відмовлялися їхати до суду через нібито погане самопочуття, хоча лікарями не було надано документального підтвердження їхніх слів. Даний судовий процес — на завершальному етапі, тому підсудні намагаються використати всі можливі і неможливі способи, аби хоч трохи відсунути неминучий вирок.
Під час нинішнього засідання було допитано вдову Наталію Ващенко. Зібравши в собі всі сили, потерпіла розповіла про той фатальний травневий день.  Пані Наталі було боляче згадувати пережите, та вона відповіла на запитання прокурора, підсудні не наважилися звернутися до неї пише Нова.
— Мого чоловіка було жорстоко вбито на нашому подвір’ї, де ми тимчасово не проживали, бо там тривало будівництво. Там є підсобні приміщення, де зберігався товар, гараж, тому чоловік щодня навідувався туди, також туди приходили діти. Ночували ми в помешканні на іншій вулиці. Дізналася я про все 26 травня близько 23-ої години від лікаря-травматолога. Я безперервно телефонувала до чоловіка, та він не відповідав, а згодом підняв слухавку лікар… — повідомила в суді вдова. — До нападу на мого чоловіка я не бачила підсудних, не чула їхніх прізвищ. У той період я перебувала в Тернопільській університетській лікарні і, на жаль, не впильнувала чоловіка… Я би точно помітила, що за ним стежать. Коли чоловік напередодні привіз мене додому з лікарні, був страшенно чимось знервований. Я зрозуміла, що щось не те, але він нічого мені не розповів…
На запитання прокурора, чи у пана Віталія були з кимось неприязні стосунки, і хто міг би бути причетним до замовлення вбивства, пані Наталя відповіла:
— Мені відомо про замовника, але оскільки є окреме кримінальне провадження по ньому, то, щоб не зашкодити слідству, не буду називати прізвище. Добре знаю, хто це, бо була свідком, як моєму чоловікові погрожували. Ці прізвища фігурують у кримінальній справі. Зазначу також, що у мене є підстави думати, що колишній начальник Кременецького райвідділу поліції Володимир Галевич, скоріш за все, знав, що за моїм чоловіком стежать. Навіть у суді один зі свідків сказав, що йому відомо, що в райвідділ поліції було повідомлено, що за моїм чоловіком стежать. Окрім того за 10 хвилин до нападу мій чоловік розмовляв з начальником районної поліції. Мені невідомо про що вони говорили… Задавати запитання підсудним я не буду… Повністю довіряю суду і вірю в те, що судді винесуть правове рішення.
У суді хотіли допитати й чотирьох обвинувачених, та вони поки що відмовилися давати покази, пояснивши, що їм потрібно підготуватися. Організатор вбивства просив суд дати на підготовку аж місяць (!) часу. Помітивши здивування присутніх у залі активістів (адже судовий процес триває вже рік і підсудні, вочевидь, мали достатньо часу, аби підготуватися), організатор пояснив, що у СІЗО все за режимом, не так багато часу на вивчення справи, до того ж там «нема офісу». А ще обвинувачені зазначили, що хочуть вивчити висновок експерта щодо причини смерті Віталія Ващенка, котрий надійшов до суду перед засіданням.Під час обговорення питання продовження міри запобіжного заходу підсудні наполягали на звільненні їх з-під варти взамін на домашній арешт, однак суд не задовольнив це прохання, мотивуючи тим, що вони вже раніше притягалися до кримінальної відповідальності і продовжують нести суспільну небезпеку.
Наступне судове засідання відбудеться 12 грудня о 12-ій годині. Це може бути одне з останніх засідань по справі, адже залишилося допитати підсудних та провести дебати, отож, до вироку зовсім недовго…

Новини партнерів

Останні новини

Оголошення