Ціни на газ для авто почали “падати”

Вартість скрапленого газу за три останні тижні в Україні на окремих заправках зросла з 11 грн за 1 л і до 16,49 грн. Виною всьому монополісти, які між собою домовилися, кажуть місцеві фахівці в сфері економіки. Антимонопольний комітет України проводить рорзслідування, вже є перші версії слідства.

Нещодавно ціни на газ для авто в нашій країні різко підросли з 11 грн/л до майже 17 грн. Сьогодні ж ціна цього виду палива почала знижуватися. З чим пов'язані такі коливання ціни авто-газу на ринку палива, то що буде далі роз'яснюють і прогнозують місцеві активісти та фахівці в сфері економіки.

Змова монополістів 

За останній тиждень ціна на автомобільний газ на світових ринках не збільшувались, коментує кандидат економічних наук, голова ГО "ДемАльянс Тернопільщини" Віталій Кудлак. А здорожчання в Україні стало можливим через корупційну змову, суть якої полягає у знищенні за допомогою СБУ дрібних газових трейдерів та монополізації ринку зрідженого газу на користь Віктора Медведчука.  - Наприкінці 2016-го, початку 2017-го року, руками першого заступника СБУ Павла Демчини та міністра економічного розвитку і торгівлі Степана Кубіва, була зупинена діяльність з імпорту зрідженого газу в Україну багатьох трейдерів в країні, - наголошує демальянівець. - Натомість частка на ринку зрідженого газу чотирьох компаній, підконтрольних Медведчуку, зросла з 1 до 38%. Разом з тим, зауважує пан Кудлак, в серпні 2017 року, користуючись монопольним становищем на ринку зрідженого газу України, Роснафта та російська влада вдвічі скоротили поставки зрідженого газу в Україну, чим спровокували штучний дефіцит і стрімке зростання роздрібної ціни на 40%. 

Газ - у дефіциті 

На початку року правоохоронні органи проводили перевірки компаній, які постачали зріджений газ для авто в Україну, розповідає економічний фахівець Ігор Качмарський. Як наслідок, на ринку замість "старих" з'явилися нові маловідомі постачальники. Через відсутність досвіду, або з інших причин вони не змогли замовити та доставити необхідну кількість товару. Отже причина подорожчання банальна - дефіцит.  - Україна майже не виробляє свого газу для авто, - продовжує Ігор Качмарський. - Ми закупаємо і ввозимо його з Росії, Білорусі та інших країн. В Європі діє певна пропорція між ціною автомобільного пального і газу на рівні 40%. Це відповідає різниці у вартості сировини, транспортуванні і т.д. Нинішні 16 грн за літр - економічно абсурдна ціна за нормальних умов. На ситуацію звернули увагу керівники держави, і більшість мереж трохи зменшили цінники. Однак для того, аби повернути докризову ситуацію по газу для авто, пан Качмарський вважає, що потрібно завозити значні його об'єми, бажано з Європи, щоб не залежати від примх північних сусідів, а оптимально, допустити до бізнесу в Україні великі європейські мережі, які чудово вміють все організувати без допомоги держави. 

АМКУ проводить слідство ситуації, що склалась

В Антимонопольному комітеті України (далі АМКУ - прим. ред.) з реакцією не забарилися. Станом на сьогодні АМКУ порушив справу за ознаками антиконкурентних узгоджених дій на ринку зрідженого газу в Україні. Разом з тим, у комітеті називають декілька причин, що могли потенційно вплинути на зростання цін на скраплений газ в Україні. Зокрема, стрімке обмеження пропозиції внаслідок скорочення обсягів постачання з Росії та Білорусі (до 90% імпорту, що в свою чергу становить 70% всього ринку) через одночасну планову зупинку роботи виробничих потужностей (ремонтні роботи) та створення адміністративних перепон для імпортерів зі сторони Федеральної служби технічного і експортного контролю РФ, яке на фоні стабільно попиту та сезонності призвело до дефіциту. Також у АМКУ називають причини, які сприяли загостренню цієї проблеми. Зокрема відсутність стабілізаційного запасу, що дозволив би компенсувати дефіцит, пов’язана з браком сховищ для зберігання скрапленого газу. Також нестача транспортної інфраструктури, тобто недостатня кількість цистерн для рівномірного та своєчасного розподілу обсягів газу на території України.
Джерело: te.20minut.ua

Новини партнерів

Останні новини

Оголошення