Які кавуни і дині є безпечними: поради фахівців

Кавуни та дині вже кілька тижнів продають на стихійних ринках, однак зараз є ризик отруїтися баштанними. Коли можна їсти кавуни та дині без шкоди для організму та чим вони корисні.

Чи можна в серпні їсти кавуни та дині?

Слід запам’ятати, що в Україні справжні стиглі кавуни та дині, вирощені в природних умовах, зазвичай, з'являються тільки в другій половині серпня і далі. Те, продавали півлипня – швидше за все, тепличні баштанні, перенасичені нітратами і барвниками. Вони можуть привести до отруєнь.

Як вибрати смачні диню та кавун?

На ринку продавці радять вибирати диню за ароматом - чим яскравіше виражений аромат, тим, на їхнє переконання, диня солодша. Щоб вибрати стиглий кавун, достатньо добре постукати по ньому - якщо звук глухий, кавун ще не дозрів, а якщо дзвінкий - стиглий. Але все ж експерти рекомендують дочекатися серпня - піку сезону на дині і кавуни, і тоді сміливо дегустувати сезонні ягоди.

Варто запам’ятати три правила споживання дині:

1. Їжте диню лише як самостійну страву. Рекомендується споживати це плід не раніше ніж через 2-3 години після основного прийому їжі. Можна також з’їсти диню на сніданок. Потрапляючи у шлунок разом з іншою їжею, вона починає в ньому бродити. Тож у вас може виникнути підвищене газоутворення.
2. Не залишайте розрізану диню. Краще з’їжте її одразу всю або залишки викиньте. Навіть якщо ви покладете розрізану диню в холодильник, на ній можуть розмножуватися бактерії.
3. Не поєднуйте диню з алкоголем, кислим молоком і холодною водою – це призведе до проблем зі шлунком.

Корисні властивості кавуна та дині

Якщо ви дочекалися середини серпня і правильно вибрали плід, заряд вітамінами та іншими корисними речовинами вам гарантований.

Чим корисний кавун

Кавун багатий на вітаміни А, В і С, фолієву кислоту, каротин, пектинові полісахариди, клітковину. У ньому містяться мікроелементи: калій, залізо, магній, кальцій, фосфор і натрій. За вмістом заліза кавун поступається хіба що шпинату.
Фолієва кислота, яка міститься в кавуні, бере участь у кровотворенні, підтримує імунну систему, сприяючи нормальному утворенню і функціонуванню білих кров'яних тілець – лейкоцитів. Особливо корисно їсти кавун вагітним, адже він регулює формування нервових клітин ембріона, що вкрай важливо для його нормального розвитку.

Новини партнерів

Останні новини

Оголошення