Які кавуни і дині є безпечними: поради фахівців

Кавуни та дині вже кілька тижнів продають на стихійних ринках, однак зараз є ризик отруїтися баштанними. Коли можна їсти кавуни та дині без шкоди для організму та чим вони корисні.

Чи можна в серпні їсти кавуни та дині?

Слід запам’ятати, що в Україні справжні стиглі кавуни та дині, вирощені в природних умовах, зазвичай, з'являються тільки в другій половині серпня і далі. Те, продавали півлипня – швидше за все, тепличні баштанні, перенасичені нітратами і барвниками. Вони можуть привести до отруєнь.

Як вибрати смачні диню та кавун?

На ринку продавці радять вибирати диню за ароматом - чим яскравіше виражений аромат, тим, на їхнє переконання, диня солодша. Щоб вибрати стиглий кавун, достатньо добре постукати по ньому - якщо звук глухий, кавун ще не дозрів, а якщо дзвінкий - стиглий. Але все ж експерти рекомендують дочекатися серпня - піку сезону на дині і кавуни, і тоді сміливо дегустувати сезонні ягоди.

Варто запам’ятати три правила споживання дині:

1. Їжте диню лише як самостійну страву. Рекомендується споживати це плід не раніше ніж через 2-3 години після основного прийому їжі. Можна також з’їсти диню на сніданок. Потрапляючи у шлунок разом з іншою їжею, вона починає в ньому бродити. Тож у вас може виникнути підвищене газоутворення.
2. Не залишайте розрізану диню. Краще з’їжте її одразу всю або залишки викиньте. Навіть якщо ви покладете розрізану диню в холодильник, на ній можуть розмножуватися бактерії.
3. Не поєднуйте диню з алкоголем, кислим молоком і холодною водою – це призведе до проблем зі шлунком.

Корисні властивості кавуна та дині

Якщо ви дочекалися середини серпня і правильно вибрали плід, заряд вітамінами та іншими корисними речовинами вам гарантований.

Чим корисний кавун

Кавун багатий на вітаміни А, В і С, фолієву кислоту, каротин, пектинові полісахариди, клітковину. У ньому містяться мікроелементи: калій, залізо, магній, кальцій, фосфор і натрій. За вмістом заліза кавун поступається хіба що шпинату.
Фолієва кислота, яка міститься в кавуні, бере участь у кровотворенні, підтримує імунну систему, сприяючи нормальному утворенню і функціонуванню білих кров'яних тілець – лейкоцитів. Особливо корисно їсти кавун вагітним, адже він регулює формування нервових клітин ембріона, що вкрай важливо для його нормального розвитку.

Коментарі

Загрузка... Вхід...
Тут немає коментарів Будь першим!

Написати нового коментаря

Comments by

Новини партнерів

загрузка...

Останні новини

Оголошення

загрузка...