Археологія та стародавня історія Кременецького району

Кременецький район має замок на горі Бона. Однак і інші населені пункти кременеччини можуть зацікавити любителів давнини та історії.



Село Білокриниця

Білокриниця вперше згадується у грамоті князя Свидригайла Ольгердовича в 1438 році, коли село було володінням Кременецького замку.
На початку 16 століття польський король Сігізмунд І дарує Білокриницю Семену Кілдишу, який заснував рід Білокриницьких, та споруджує замок.

Село Великі Бережці

Поселення трипільської культури виявлено у 30-х роках ХХ століття на території хутора Підгора.
Давньоруське поселення на околиці Великих Бережців, на дюнах. поруч – грунтовий могильник, де знайдено уламки давньоруського посуду. Давньоруський грунтовий могильник розміщений на околиці, на дюнах. Тут знайдено людські кістки та уламки посуду.

Село Горинка

Слов’янське поселення VIII – IX століть зафіксоване в покажчику “Археологічні пам’ятки Української РСР”.

Село Івання


Розташоване на півдні району. Підпорядковане Староолексинській сільраді. На полях знаходили римські монети.

Місто Кременець

Поховання черняхівської культури. Скарб із 44 римських монет ІІ – ІІІ століть нашої ери. Давньоруське городище розміщене на Замковій горі, яку ще називають Гора Бона. Площадка городища має форму, яка відповідає природним обрисам гори. Валів немає. Із східного боку до неї прилягає кам’яниста гряда, що має таку ж висоту, як і укріплена площадка. З цього боку у вапняковій скелі впоперек усієї гори вирубаний широкий рів. Під час розкопок тут знайдено залізні наконечники стріл, ножі, підкови, ключ, меч, псалій, окуття лопати, кам’яне пряслице, рогову проколку, уламки скляних браслетів, скляного і керамічного посуду, глиняні пряслиця. Городище було укріпленням давнього Кременця, який вперше згадується в літописі в 1226 році. В 60-х роках городище досліджував М.І.Островський та П.О.Раппопорт. У 1973 – 1975 роках розкопки вела С.М.Пламеницька. Зберігся середньовічний замок.

Село Крутнів

Слов’янське поселення VII – IX століть нашої ери зафіксоване в показчику “Археологічні пам’ятки Української РСР”.

Село Лідихів (стара назва Красне)

Давньоруський курганний могильник з трупоспаленням. Колись був лідихівський замок.

Село Малі Бережці

Давньоруське поселення. На поверхні зібрано уламки кераміки. Відкрив пам’ятку в 1972 році І.К.Свєшніков.

Село Млинівці

Давньоруське поселення розміщене на території Млинівців. Знайдено уламки давньоруської кераміки та залізне кресало.

Село Плоске

Срібний динарій імператора Веспасіана.

Село Старий Олексинець

Середньовічний замок, зберігся бастіон.

Село Почаїв (колишнє село Новий Тараж)

Городище носить назву Десять Валів, воно обведене валом і ровом. Давньоруський грунтовий могильник поруч з городищем. Село відоме Почаївської лаврою, яка виникла в ХІІІ столітті і пізніше була оточена оборонними стінами.

Село Ридомль

Колись був ридомльський замок.

Село Рудка

Черняхівське поселення на городах, що прилягають до дороги, відкрите М.А.Тихановою в 1956 році. Черняхівський могильник виявлено в 1936 році під час ремонту дороги. Відкрито одне трупопокладення ,в якому було 18 глиняних та одна скляна посудини, дві бронзові шпори, фібули і скляні шашки-жетони. Давньоруське поселення зруйноване, воно розміщене на городах, що прилягають до дороги. Зібрано уламки давньоруської кераміки. Відкрила в 1956 році М.О.Тиханова.

Село Савчинці

Колись був середньовічний замок.

Село Шпиколоси

Давньоруський могильник розміщений на узгір’ї Гора Лютра. Тут розкопано великий і два малих кургани.
Джерело: zamky.com.ua

Новини партнерів

Останні новини

Оголошення