Небезпечний отруйний борщівник: що робити при уражені

Одна з найбільш серйозних отруйних рослин – борщівник Сосновського.

На відміну від свого нешкідливого побратима борщівника сибірського, цей житель лісів і полів дуже і дуже небезпечний. В кінці червня-липні якраз настає пора його цвітіння.

Чим небезпечний борщівник

Якщо дорослу рослину (може бути близько трьох метрів у висоту) рвати або рубати, його сік, потрапляючи на шкіру, викликає важкі опіки, аж до 1-го ступеня. У соці міститься речовина, що робить шкіру дуже чутливою до ультрафіолету. Небезпечні всі частини рослини – листя, стебла, плоди.
Навіть простого дотику досить для того, щоб отруйний сік потрапив на шкіру і під впливом сонячного світла утворилося запалення. Причому, сік може потрапити на шкіру навіть через одяг.
Якщо сік бризнув дуже рясно, то на шкірі утворюються пухирі, наповнені рідиною. Заживають вони дуже і дуже довго, залишають виразки, пізніше – плями і рубці.

Що робити при контакті з рослиною, розповіла відомий українськи лікар Ольга Богомолець на своїй сторінці в Facebook.

Найкраще, звичайно, взагалі не чіпати цього гіганта (до речі, в юному віці рослина безпечна, тому на дачах його краще скошувати молодим).
Якщо сік потрапив на тіло, тут же змийте його водою. Якщо води немає, то акуратно прикрийте місце чимось і по затінку біжіть додому. Не давайте променям сонця торкнутися пошкодженого місця.
Дома ретельно промийте проточною водою з милом і не менше двох діб не виходьте на сонце.
Можете намазати шкіру протиопіковим засобом.
Далі чекайте появи пухирів, які лікуєте так само, як і опіки.
Якщо пухирі болять і дуже напружені – стерильною голкою можете зробити маленьку дірочку в покритті пухиря, щоб випустити частину рідини. Але сам пухир не чіпайте – рідина в ньому стерильна і під цим покриттям рана швидше заживе.
Якщо був контакт з очима – негайно зверніться до лікаря, самостійно з опіком очей ви не впораєтеся. Потрібно буде використовувати протизапальні ін’єкційні препарати.
Джерело: intermarium.com.ua

Новини партнерів

Останні новини

Оголошення