Чи загрожує Україні фінансова криза наступного року

Картинки по запросу фінансова криза
В Україні курс валют плаваючий, а не фіксований. Гривня може не тільки девальвувати, але й зміцнюватися залежно від попиту і пропозиції валюти на ринку.
[ads-post]Про це заявив заступник голови Нацбанку Олег Чурій в інтерв’ю сайту “Сьогодні”.

“Україна пережила кілька великих криз, і це впливає на сприйняття людей. Але ці кризи були в першу чергу пов’язані з непослідовною економічною політикою. Так, під час останньої кризи війна була значущим фактором, але не менш важливим було й те, що країна не розвивалася. Були величезні перекоси в економіці: фіксований курс, величезний дефіцит бюджету, проблеми з платіжним балансом і в енергетичній сфері”, – каже Чурій.

За його словами, сьогодні немає великого бюджетного дефіциту, низька інфляція, банківська система здорова, економіка зростає.

“Звісно, є ризики, пов’язані з тим, що іноземні інвестиції можуть впливати на валютний ринок і коли заходять, і коли виходять. Але це природний процес. Так працюють всі країни, що розвиваються. Давайте аналізувати глибше: іноземці ж не прийшли для короткострокових спекуляцій. Сьогодні їх портфель ОВДП тільки на 15% складається з коротких паперів з погашенням в 2020 році, все інше – середньострокові і довгострокові інвестиції на строк до 6 років”, – наголошує заступник голови НБУ.

Новини партнерів

Останні новини

Оголошення