Як у минулому столітті реставрували визначну святиню на Кременеччині


Збереглася давня світлина однієї зі святинь у місті Кременець на Тернопільщині, яка тоді перебувала на реставрації.[ads-post]На старому фото можна побачити, як відновлюють Храм Преображення Господнього Кременця. Впізнати святиню на знімку неважко, адже святиня має хрестову структуру з двома симетричними вежами по боках від центрального входу. Окрім веж, своєрідним храм роблять антаблементи, карнизи, які додають об’ємності та вишуканості храму. Здогадатися, що за святиня перед нами, можна і завдяки верхнім скульптурам на воротах біля собору.

Звичайно, на давній світлині, якою поділилися у соцмережі Фейсбук , веж-близнюків з-під риштування розгледіти важко. А світлина датується 1928 роком. Вочевидь, то Перша світова ще наклала свій відбиток на стан святині, яку довелося реставрувати.

Варто додати, до що святиня має давню та славетну історію. Ще в 1731 році єзуїтським орденом був закладений новий величний костел на честь Всесвятого Духа, патрона і засновника “Товариства Ісуса” Ігнатія Лайоло і покровителя Польщі Станіслава Костки. Згодом костел – звернений на парафіяльний. У 1939 року святиню було закрито. В післявоєнні роки за розпорядженням радянської влади церква була пристосована під потреби факультету фізичної підготовки інституту, що розташувався в навчальних корпусах колишнього Ліцею.

Варто зазначити, що немало мешканців Кременця пам’ятають, якою в різні періоди історії була велична святиня.

—  А потім ще у 70 таке риштування стояло на храмі. Ото ми налазились по ньому. Ганяли нас працівники. Але завдяки риштуванням тримались вперше за дерев’яні решітки дзвіниць. Вражень було, — пригадав Viktor Nepomiashii.

—  Я так в вежу попала - по риштуванню. Але як його розбирали, дурноголові кидали дошки просто донизу. І тоді були пошкоджені "ракушки" на балюстраді перед входом, — прокоментувала Наталія Петраніч.

Новини партнерів

Останні новини

Оголошення