Микола Пржевальський, його відкриття і Кременеччина 📷

Із Кременцем був пов'язаний відомий мандрівник і відкривач багатьох регіонів Азії Микола Пржевальський. Тут він служив у війську і тут запланував свої подорожі.


Околиця його мимоволі вражають своєю красою… Саме місто стоїть з усіх боків оточене горами так, що ті, хто під'їжджає до нього, за дві верстви ще нічого не бачать, немов воно хоче заховатися від допитливих поглядів, немов боїться виявити свою неповторність. На північ від гір, вкритих здебільшого листяним лісом, простягається суцільна рівнина, яка зливається з далеким горизонтом; нею, верст за п'ять від міста, тече ріка, звиваючись химерними закрутами і утворюючи в деяких місцях болота і заплавні луки. Чудова панорама відкривалася з вершини цих гір, коли навесні, під час повені, всі низовини біля ріки були покриті водою. Я ніколи не забуду враження, яке справив на мене вперше цей краєвид…, – так Микола Пржевальський описав околиці Кременця у «Спогадах мисливця», які вийшли друком у 1862 році. @club101145974 (Пульс Кременця)
Цього всесвітньовідомого мандрівника у нас знають і чи не найчастіше згадують у зв'язку із конем Пржевальського – диким родичем домашніх коней. Цей вид копитних Микола Пржевальський відкрив у 1879-му, під час однієї зі своїх численних подорожей. Але, й окрім згадок у шкільному курсі, існують і реальні зв'язки чоловіка із Тернопільщиною – тут він прожив декілька років.
Джерело: te.20minut.ua

Новини партнерів

Останні новини

Оголошення