У Кременці судили водія, який “Сітроеном” в’їхав у вантажівку з колодами


Умовний термін з позбавленням на три роки права керування присудили у Кременці водію “CITROEN-JUMPY”, що торік у лютому врізався у колоди, які виступали з причепа вантажівки із сусідньої смуги.


У результаті аварії постраждала його пасажирка. Жінка отримала тяжкі травми.

У суді довели, що якби він їхав із меншою швидкістю, то встиг би вчасно побачити перешкоду та  зупинитись, пише Терноград з посиланням на вирок Кременецького райсуду від 2 грудня 2021 року.


 
Як вбачається із обвинувального акту, аварія трапилась 12 лютого 2020 року близько 1-ї ночі  неподалік села Будки Кременецького району. Тоді водій  “CITROEN-JUMPY”, у якому було ще й троє пасажирів, рухався із швидкістю приблизно 90 км/год. А мав, зважаючи на свій водійський стаж до 2 років, їхати не більше 70. Безпечною на тій ділянці була б швидкість 70-75 км/год.

Рухаючись на спуск, він наїхав лівою частиною буса  на перешкоди – колоди, які виступали із причепа КАМАЗа із зустрічної смуги. Вантажівка там стояла вимушено, з порушеннями, через проблеми з колесами та шинами, які виникли при виїзді на підйом та з проблемами зовнішніх світлових приладів.

У результаті наїзду постраждала одна із пасажирів “CITROEN-JUMPY”, жінка отримала тяжкі травми.

Дії обвинуваченого, водія  “CITROEN-JUMPY” , були кваліфіковані органом досудового слідства за ч.2 ст. 286 КК, тобто порушення правил безпеки дорожнього руху, особою яка керує транспортним засобом, що спричинило заподіяння тяжких тілесних ушкоджень потерпілій.

У суді обвинувачений вину спершу не визнавав, утім у процесі розгляду справи визнав частково. Сказав, що наближаючись до вантажівки, зменшив швидкість до 60 км/год, переключив світло на ближнє і за 3-5 секунд відбулося зіткнення. Загалом, причиною ДТП він назвав недбальство водія КАМАЗу.

Цивільний позов потерпілої не визнав. Сказав, що в результаті ДТП він також отримав травми і наразі має 3 групу інвалідності. Відтак не заперечує щодо часткового відшкодування ним шкоди, однак поки що не має коштів, бо лікується. Зазначив, що відшкодував потерпілій 1600 грн і  вважає, що водій автомобіля КАМАЗа також повинен відшкодовувати шкоду.

Допитаний водій КАМАЗу розповів, що на підйомі в нього виникли технічні несправності і він заглох. Потім завів вантажівку і частково з’їхав вбік.

Автівкам він маякував ліхтариком на телефоні.  Причеп не освітлювався. Аварійка спершу була увімкненою, але потім згоріли клеми і вона перестала працювати. Зняв кришку акумулятора, але в той час знову почув, що їде транспорт. Знову почав маякувати.

Тоді взяв знак «аварійна зупинка» та хотів йти вверх, щоб поставити його для зустрічних автомобілів. Відійшов 15 метрів та знову почув, що їде автомобіль приблизно за 130 метрів. Йшов серединою дороги, маякував.  Коли автомобіль обвинуваченого проїхав повз нього, то він встиг поставити знак і побачив, що авто уже врізалось. Також розповів, що після аварії дав потерпілій на лікування 10000 гривень.

Суд, дослідивши матеріали справи, оцінивши докази, опитавши свідків, прийшов до висновку про доведеність вини обвинуваченого. Відтак визнав його винуватим у вчиненні злочину за ч.2 ст. 286 КК, присудив 4 роки тюрми з позбавленням права керування на три роки. На підставі ст. 75 КК звільнив від відбування основного покарання і призначив 2 роки іспитового строку.

Окрім того, у справі був цивільний позов потерпілої до обох водіїв про відшкодування моральної шкоди і стягнення солідарно з них майже 200 тис. грн. Його суд задовольнив частково – сказав стягнути з обвинуваченого 120 тисяч гривень.

Наразі вирок законної сили не набрав. Оскаржити його можуть протягом 30 днів з дня проголошення.

Олена ПЕТРОСЮК

Новини партнерів

Останні новини

Оголошення