Святкував 25-річний ювілей: на Кременеччині підрізали гостя із сусідньої компанії


В обох компаніях і винуватці святкувань, і гості були підігрітими алкоголем. Для одного вечір закінчився у реанімації, іншого забрала поліція.
Зараз Максим в СІЗО, там від пробув вже майже 5 місяців, які йому зарахують до тюремного строку. Чи подаватиме апеляцію бодай одна зі сторін конфлікту?


Один опинився за гратами, інший в реанімації, де довго перебував на межі життя і смерті. Поранений чоловік втратив понад 1, 5 л крові, бо мав серйозні ушкодження, які експерти визнали тяжкими. Чоловіки до того фатального вечора навіть знайомими не були. Проте необачно кинуте слово, обоє підігріти алкоголем – це мало не закінчилось трагедією для обох.

Нагадаємо, 27 травня 2021 року, близько 21 год. 30 хв. житель Кременця, перебуваючи на території відпочинкового комплексу «Смерекова хата» у с. Кімната Кременецького району, під час конфлікту із тернополянином поранив його ножем у живіт та груди.

Максим святкував свій 25-річний ювілей
Підозрюваного затримали в порядку ст. 208 КПК, а згодом суд обрав йому міру запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою без альтернативи внесення застави. Фактично Максим з Кременця (імена героїв публікації змінені, адже вирок суду ще не набрав законної сили – прим. авт.) відтоді перебуває під арештом. Попереду ще кілька років тюрми.

Кременецькою окружною прокуратурою здійснювалось процесуальне керівництво у кримінальному провадженні щодо спричинення тяжких тілесних ушкоджень тернополянину у відпочинковому комплексі. Максима обвинуватили за ч. 1 ст. 121 КК України. Покарання за інкримінованою статтею – від 5 до 8 років ув’язнення.

Як вдалось нам дізнатись, Максимові 25. Того дня у відпочинковому комплексі він разом з друзями відзначав свій 25-річний ювілей. Молодий чоловік, за нашою інформацією, ніде не працює і поки не має власної родини – ані дружини, ані дітей. Фактично зі свого святкування чоловік відправився у Чортківське СІЗО, де утримуються і сьогодні.

Пораненому Івану 39, він проживає у Тернополі і пов’язаний зі стоматологічним бізнесом. Щоправда, поранення були настільки серйозними, що чоловік дуже довго лікувався.

Утримуючи в своїй лівій руці предмет колючо-ріжучої дії, обвинувачений завдав два удари в ділянку живота та грудної клітки потерпілому, внаслідок чого спричинив останньому тілесні ушкодження у вигляді проникаючої у грудну порожнину колото-різаної рани 0,5x0,5 см поверхні грудної стінки та ще один 0,5x0,5 см передньої черевної стінки, — йдеться у матеріалах справи. — З внутрішньочеревною кровотечою, близько 1500 мл крові в черевній порожнині, які за ознакою небезпеки для життя в момент заподіяння належать до тяжких тілесних ушкоджень.
В судовому засіданні Максим свою вину визнав повністю, розкаявся у скоєному та пояснив, що того дня він святкував свій день народження. Із потерпілим у нього виник конфлікт. Розхвилювався і двічі вдарив — в ділянку живота та грудної клітки. Побачивши кров на своїй руці, злякався, і більше нічого не пам`ятає.

Івана в суді не було – він через адвоката подав клопотання про розгляд без його участі. Він наголосив, що не заперечує проти призначення обвинуваченому більш м’якого покарання, аніж передбачено законом. Проте був проти лише «умовного» терміну. Про шкоду, яку Максим повністю йому відшкодував, теж зазначив.

Чому ні Максим, ні його адвокат не подаватимуть апеляції
Згідно з висновком судово-психіатричного експерта, в період, який відноситься до інкримінованого йому злочину, обвинувачений тимчасовими розладами психічної діяльності не страждав, а виявляв ознаки розладів психіки і поведінки внаслідок вживання алкоголю, що не досягають рівня психозу чи вираженого недоумства, тому він міг усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними, — таким був висновок експерта, представленого у суді. — Він може усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними. Застосування примусових заходів медичного характеру не потребує.
Проте спеціальна медична комісія КНП «Тернопільський обласний медичний центр соціально-небезпечних захворювань» рекомендувала Максимові пройти добровільне лікування.

При призначенні міри покарання обвинуваченому суд врахував те, що він вперше вчинив кримінальне правопорушення, а також його щире каяття, повне визнання своєї вини, активне сприяння розкриттю злочину, добровільне відшкодування завданого збитку. Обставини, що обтяжують покарання відсутні, тому суд, за наявності кількох обставин, що пом`якшують покарання та істотно знижують ступінь тяжкості вчиненого кримінального правопорушення, з урахуванням особи винного, думки потерпілого, вважає, що обвинуваченому слід призначити покарання, нижче від найнижчої межі встановленої в санкції ст. 121 ч.1 КК України.

Визнати винуватим у пред`явленому йому обвинуваченні за частиною 1 статті 121 КК України та призначити йому покарання у вигляді 3 років 6 місяців позбавлення волі, — таким був вирок Кременецького райсуду.
Строк відбування покарання Максиму рахуватимуть з моменту фактичного затримання — від 28 травня 2021 року.

На вирок може бути подана апеляція протягом тридцяти днів з дня його проголошення до Тернопільського апеляційного суду через Кременецький районний суд Тернопільської області.

Ні потерпілий, ні обвинувачений не подаватимуть апеляції, запевнив адвокат Максима Павло Дзюба. Потерпілому його клієнт шкоду відшкодував, той до нього претензій не має. Максим щиро розкаявся і сприяв слідству. Тому вирок і сам засуджений, і його адвокат вважають справедливим.

Юридична довідка
Кримінальний кодекс України

Стаття 121. Умисне тяжке тілесне ушкодження

1. Умисне тяжке тілесне ушкодження, тобто умисне тілесне ушкодження, небезпечне для життя в момент заподіяння, чи таке, що спричинило втрату будь-якого органу або його функцій, каліцтво статевих органів, психічну хворобу або інший розлад здоров’я, поєднаний зі стійкою втратою працездатності не менш як на одну третину, або переривання вагітності чи непоправне знівечення обличчя, - карається позбавленням волі на строк від п'яти до восьми років.

Новини партнерів

Останні новини

Оголошення