Без посвідчення і п’яний врізався в авто, яким на прощу до Почаєва їхали іноземці. Вирок суду шокує

Водій зізнався: прав ніколи не мав. Автівку купив за символічну суму, добре випив і буквально другий раз сів за кермо.
Справа тягнулась майже три роки, адже на Тернопільщині потерпілі прочани перебували кілька діб, після чого їх забрали на лікування за кордон. Отримати документи було проблематичним.
На суді іноземців теж не було. Проте були колеги водія, двоє з яких серйозно покалічились у ДТП. Вони ж просили суд суворо не карати колегу.


Четверо людей зі Словаччини їхали на прощу до Почаєва. До Святих місць їм залишалось кілька кілометрів. Раптом на зустріч вилітає легківка. Удар — від обох автомобілів залишилась купа металобрухту, восьмеро людей отримали травми. З них семеро опинились у лікарні.

Аварія, нагадаємо, трапилась 11 квітня 2018 р. близько 21:20 неподалік села Будки Кременецького району.За попередньою інформацією, надану тоді поліцією, водій автомобіля Volkswagen Passat виїхав на смугу зустрічного руху та врізався у Renault Megane. Обидві автівки були на іноземній реєстрації.
На момент автопригоди у кожному автомобілі перебувало по четверо осіб. В Renault – троє громадян Словацької Республіки та українка із Закарпаття. У іншій автівці перебувало четверо місцевих жителів.

  • З місця дорожньо-транспортної пригоди до лікарні доправили восьмеро людей, а госпіталізували сім, — повідомили тоді у відділі комунікації головного управління Нацполіції в області. — У потерпілих травми середньої та легкої тяжкості – струс головного мозку, відкриті й закриті переломи ніг та плечових кісток, травми живота та шиї. В обох кермувальників взяли кров для перевірки на вміст алкоголю.

Що відомо про водія-винуватця?

За кермом Renault Megane перебував словак. Чоловік був з інвалідністю і авто було спеціально переобладнане для його потреб. В його автомобілі були ще троє етнічних українців, але які вже тривалий час проживали у Словаччині. Одна з жінок, Марія, — уродженка Закарпатської області. У суді вона була єдиною потерпілою з Renault Megane. Перелік травм займає чи не пів аркуша, проте стан ушкоджень експерти визнали як середній.  
За кермом Volkswagen Passat, який вилетів на зустрічну смугу і врізався в авто прочан, був тоді 28-річний Степан С. (імена героїв публікації змінені з етичних міркувань, а щодо обвинуваченого — доки вирок не набере законної сили – прим. авт.). Чоловік був п’яним як чіп і щиро зізнався про це як під час слідства, так і в суді.

Як нам стало відомо від власних джерел, чоловік напередодні купив не надто нове авто на євробляхах. Посвідчення водія й не мав ніколи. За кермо сів буквально другий раз, відколи придбав легківку. Словом, попив добре з товаришами, і поїхали кататись. В цьому авто також було четверо людей. Потерпілими у суді виявились двоє колег.

Справу розслідували довго, адже травмованих людей з Renault через день-два забрали до Словаччини. Вонри лікувались за кордоном, де вже давно проживали. А поліцейським довелось через Генеральну прокуратуру надсилати запити, аби отримати документи про стан здоров’я потерпілих. Коли все отримали, Степанові оголосили підозру, а обвинувальний акт направили до суду.

На суді травмованих зі Словаччини не було, тому суд не почув їхньої думки щодо покарань п’яного водія. А покалічені колеги товариша пошкодували і просили суд не карати його суворо.

Два роки умовно за каліцтва людей

15 вересня 2021 року Кременецький районний суд оголосив Степанові вирок. Він, зізнаємось, шокував багатьох своєю м’якістю.

В одного з односельців і колег Степана зі Старого Почаєва експерти виявили закриту травму живота у вигляді розриву селезінки, що супроводжувалося кровотечею, забиття нирки, які належать до тяжких тілесних ушкоджень за ознаками небезпеки для життя. Ще один односелець, за висновком експерта, отримав травми середнього ступеню тяжкості: йому через травми ноги довелось пережити операцію.

  • В  судовому  засіданні  обвинувачений свою вину визнав повністю, щиро розкаявся та суду пояснив, що він, перебуваючи у стані алкогольного сп`яніння, без посвідчення водія на право керування транспортним засобом, якого ніколи й не отримував, керував автомобілем VOLKSWAGEN Passat та скоїв ДТП, в результаті якої потерпілі отримали тілесні ушкодження, — йдеться в матеріалах справи. — Шкоду, завдану внаслідок даного ДТП, обвинувачений повністю відшкодував потерпілим. В скоєному щиро розкаюється та просить його суворо не карати.

Обставини, що обтяжують покарання, суд врахував скоєння кримінального правопорушення в стані алкогольного сп`яніння. А додаткового покарання, позбавлення прав керування, не застосовував, адже обвинувачений не отримував посвідчення на право керування транспортними засобами.

  • Визнати винуватим у скоєнні кримінального правопорушення, передбаченого частиною 2 статті 286 КК України, та призначити йому за даною статтею покарання у виді 4 років позбавлення волі, без позбавлення права керувати транспортними засобами, — таким був вирок Кременецького райсуду. — На підставі статті 75 КК України звільнити від призначеного основного покарання з випробуванням строком на два роки.

Тобто, за п’яну ДТП, в якій постраждали стільки людей, чоловік отримав два роки умовно.

Апеляційна скарга на вирок може бути подана до Тернопільського апеляційного суду через Кременецький районний суд Тернопільської області протягом 30 днів з дня його проголошення.

Ми поцікавились у прокуратурі, чи подаватимуть апеляцію на вирок суду, однак відповіді не отримали. Щойно нам нададуть коментар, опублікуємо його.

Новини партнерів

Останні новини

Оголошення