Кременець поки-що не залишиться без води: комунальники виграли суд в екоінспекції

Справу у господарському суді Тернопільської області програла Державна екологічна інспекція в Тернопільській області. Понад 1 млн грн вимагали сплатити комунальне підприємство “Міськводгосп” Кременецької міської ради за шкоду завдану  державі через порушення природоохоронного законодавства.


Суд тривав упродовж дев’яти місяців. Про деталі справи “Терміново” розповів адвокат Віталій Сідоров, який представляв інтереси відповідача.
“Рішенням Господарського суду Тернопільської області від 15 вересня 2021 року в задоволенні позову Державної екологічної інспекції відмовлено повністю. Проголошено лише вступну та резолютивну частину судового рішення, однак мною, представником КП впродовж усього судового процесу, який тривав понад 9 місяців, наводились аргументи, які у повному об’ємі спростовували акти перевірок екологічної інспекції. Серед іншого, основними аргументами були ті, що станом на 14 лютого 2018 року ДЕІ у Тернопільській області не була уповноважена проводити вимірювання показників складу та властивостей зворотних (стічних) вод КП «Міськводгосп», оскільки термін дії свідоцтва про атестацію на право проведення вимірювань завершився ще в січні 2017 року. Здійснення лабораторних вимірювань неуповноваженим на їх проведення органом ставить під сумнів незалежність таких досліджень та порядок відбору проб, види і методики досліджень”, – коментує адвокат. Також Віталій Сідоров зазначає, що лабораторні заміри не проводилися належним чином упродовж кількох днів. Зразки для досліджень були відібрані лише за один день три рази. Зважаючи на суму відшкодування 1 014 359,98 грн, у разі програшу справи кременецькими комунальниками, у найгіршому випадку Кременець узагалі міг залишитися без води. Адже, коли штраф не сплачується, рахунки блокують, а кошти з них автоматично перераховують на погашення штрафу. Відтак, підприємство, що забезпечує водою усе місто, не мало б можливості ні сплатити за електроенергію (робота насосів), ні купити деталі для ремонту. Виграний суд – це добре, але перемогу святкувати рано, – каже директор КП “Міськводгосп” Олег Волянюк. Варто дивитися в суть проблеми. Адже очисні споруди Кременця справді потребують ремонту.
Спроби реконструювати очисні споруди робили кілька років тому. Зокрема, у 2019 році спорудили повітродувну систему, що повинна була забезпечити переробку бактеріями органіки в неорганіку. На окремо виділеній лінії міських очисних споруд  підприємством ТОВ «Кременецьке молоко» встановлюється обладнання передочистки стічних вод. Заходи повинні були покращити екологічну ситуацію в місті Кременці та в навколишніх селах. Про це повідомляли у Кременецькій міській раді. Ще раніше, у 2018 році, згідно Розпорядження Кабінету Міністрів України від 13 червня 2018 р. №423-р,  4,899,100 млн. грн. із держбюджету виділили на реконструкцію міських очисних споруд м. Кременець (ІІ пусковий комплекс, коригування зі зміною технології), (реконструкція блоку ємностей, секція 1 та будівництво повітродувної станції). Проте, завершити реконструкцію повністю так і не вдалося.

Новини партнерів

Останні новини

Оголошення