Депутат з Кременеччини бив дружину на очах у доньки


Вибив зуба і розсік брову. Кров капала на голову доньки, котру жінка годувала грудьми. Степан та Оксана розлучені, але мають чотирьох дітей. Старша донька не живе з батьками, вона вже студентка. Старший з синів проживав з батьком, але тієї ночі був у мами. 9-річний хлопчина був свідком у суді.
Степан у Старому Почаєві — поважна людина, неодноразово був депутатом. А дружина роками потерпала від побоїв. А на суді запевняв, що зуб в Оксани випав сам, бо давно болів. А тілесні ушкодження вона нанесла собі сама, та його оговорила, оскільки між ними існує спір щодо місця проживання дітей.


День Святого Миколая у 2019 році закінчився побоями від екс-чоловіка, втечею та лікарнею для Оксани Іващук з Кременеччини. А днями суд поставив крапку в цій історії.

Нагадаємо, 20 грудня до чергової частини Кременецького відділу поліції надійшла заява від 38-річної жительки Почаєва про те, що 19 грудня за  місцем проживання їй наніс тілесні ушкодження колишній чоловік, житель села Старий Почаїв, 1965 року народження. Відомості за даним фактом цього ж дня було внесено до журналу єдиного обліку заяв та повідомлень про вчинені кримінальні правопорушення та інші події, а згодом до ЄРДР за частиною 1 статті 125 ККУ.

Прожили 20 років, є четверо дітей

– Зібрано достатньо доказів для обвинувачення підозрюваного у вчиненні даного злочину, – повідомив тоді заступник начальника ГУНП в Тернопільській області Володимир Галевич. – Оскільки  зловмисник є депутатом Старопочаївської сільської ради, то надалі погодити повідомлення про підозру має прокурор Тернопільської області.

Про даний факт поліцейських повідомив черговий медичного закладу, куди за допомогою звернулася жителька Почаєва. У ході спілкування з постраждалою дійсно було встановлено факт побиття останньої, проте жінка відмовилася від написання заяви про притягнення колишнього чоловіка до кримінальної відповідальності.

За вчинення сімейного насилля зловмисникові також тоді винесено терміновий заборонний припис.

Оксана і Степан Іващуки 20 років були одруженими. Є четверо дітей – старшій доньці І. 19, старшому з синів – Д., 9 років. В. 7 рочків, а наймолодшій К. – три.

Бив часто, того і пішла

У суді жінка розповідала, що чоловік часто її бив. Терпець Оксані увірвався, коли 4 грудня він її побив знову. Тоді вона зібрала речі і переїхала до будинку дядька, що у Почаєві, той дозволив пожити в хаті покійної бабусі.

Напередодні дня Святого Миколая Степан приїжджав до дітей, привозив подарунки. На Миколая ввечері приїхав знову. Діти лягли спати – хлопці на одному ліжку, мама з донькою на іншому. Мама саме годувала наймолодшу дитину грудьми і чекала, доки та засне. Раптом почули стуків у двері. Хлопці побігли до вікна, бо хтось світив ліхтариком, і побачили батька. Тоді відчинили двері.

Раптом чоловік увірвався до спальні – в обличчя жінки понісся кулак. Загалом у матеріалах кримінального провадження фігурує шість ударів. Тоді Степан вибив Оксані зуба, розсік брову, кров стікала і капала на обличчя малої. Весь диван теж був у крові. І це все бачили діти…

Тоді, перелякавшись, Степанові колишня дружина не перечила. Навіть на його прохання дала стакан води. Згодом той пішов.

Як минула ніч у жінки, досі загадка. Боліло все, але Оксана нікуди не дзвонила, бо у хаті діти. Вранці жінка зробила фото потовченого обличчя і розіслала родичам. Подзвонила й до хресного, бо боялась — у колишнього чоловіка ще й рушниця була.

Невдовзі до доньки приїхав батько, який і викликав швидку. Медики обробили рану і наполягали на госпіталізації. Жінка боялась, адже не раз просила допомоги та захисту від тирана. На жаль, ніхто її не чув. Тому в лікарню поїхала до Тернополя. Дорогою також дала свідчення слідчій у Кременці, а експерт зафіксував побої.

Казав, що побої нанесла собі сама

Жінку поклали до лікарні, а за дітьми доглядали родичі у Тернополі.

18 червня 2021 року Кременецький районний суд оголосив вирок домашньому тиранові. Щоправда, у матеріалах справи зазначається «не депутат».

Допитаний в судовому засіданні обвинувачений свою вину не визнав та пояснив, що з потерпілою вони перебували в шлюбі 20 років та мали четверо дітей. Через постійні конфлікти та сварки його дружина з трьома малолітніми дітьми переїхала проживати в будинок свого дядька в Почаїв. 19 грудня 2019 року він завіз молодшого сина до садочка, де був з ним на дитячому святі. Після цього колишня дружина забрала трьох дітей та поїхала до себе додому. Ввечері він приїхав до дітей, погрався з ними, поговорив з потерпілою і приблизно через півтори години поїхав додому.

  • Вранці зателефонував до колишньої дружини та запропонував їй відвезти дітей у школу та садочок, однак вона відмовилась і сказала, що погано себе почуває, — розповів Степан у суді свою версію. — Після цього вона пропала на 30 днів і я не знав, де діти.

Він, шукаючи їх, щодня телефонував в поліцію, до знайомих, родичів. І лише, коли зі школи забирали документи його старшого сина, дізнався, що діти проживають з мамою в Тернополі.

Обвинувачений категорично заперечує факт нанесення потерпілій тілесних ушкоджень та перебування у стані алкогольного сп`яніння. Пояснював, що у потерпілої випав зуб, оскільки той був хворий та болів ще до цього, а тілесні ушкодження вона нанесла собі сама, та його оговорила, оскільки між ними існує спір щодо місця проживання дітей, стягнення аліментів та поділ спільного майна.

Що казали свідки у суді?

Суд ці покази оцінив критично, і що вони лише для того, аби уникнути криміналу. Адже вони спростовуються іншими зібраними у справі доказами, серед яких і покази свідків, і навіть сина, який розповідав, як тато бив маму.

  • Він неодноразово мене бив, але такого ще не було, — розповідала Оксана у суді. — У Тернополі лишила дітей у їхніх хресних, а сама лягла до лікарні. Обвинуваченому не повідомляла про своє і дітей місце перебування, бо хвилювалась за їх і своє життя та здоров`я.

Колишній староста с. Старий Почаїв у суді стверджував, що очевидцем конфліктів, сварок, бійок обвинуваченого з потерпілою не був, однак знає, що це відбувалось неодноразово. І, мовляв, жінка в період його каденції в сільську раду зі скаргою не зверталась. А Степан неодноразово був депутатом ради, і громада його поважає. Він є знаний громадянин, завжди бере активну участь в суспільному житті села.

Хресна одного з дітей у суді підтвердила, що Оксана роками проживала з чоловіком-тираном. Жінка пригадала, як Оксана скинула фото наступного ранку після побиття: обличчя в гематомах, розсічена брова, вибитий зуб. Диван, дитячий одяг та одяг жінки був у крові. Жінка, коли дізналась, що Оксану знов побив чоловік, переконувала ту, аби повідомила поліцію та викликала швидку.Та запропонувала прилисток – для жінки і малих дітей. Також жінка свідчила у суді, що 9-річний син розповідав, що тато маму бив, а молодший син показував кулачками, куди і як батько завдавав ударів мамі.

240 годин громадських робіт — для тирана

Згідно з висновком експертизи, в Оксани на правій половині обличчя були рана і синець верхньої повіки, синець із забиттям м`яких тканин нижньої повіки з поширенням на виличну ділянку; на лівій половині злам коронкової частини першого верхнього лівого зуба, крововилив і садно слизової оболонки нижньої губи на цьому рівні. Вказані ушкодження спричинені неодноразовою, щонайменше - дворазовою дією тупого предмета з обмеженою поверхнею, не виключено ударами рукою чи кулаком. До цього всього додались закрита черепно-мозкова травма і струс головного мозку. Від 31 грудня 2019 року до 20 січня 2020 р. Оксана перебувала на лікуванні в КНП «Тернопільська обласна клінічна психоневрологічна лікарня».

  • Показання потерпілої щодо конкретного місця події, механізму заподіяння тілесних ушкоджень, розташування обвинуваченого, повністю відповідають даним протоколам слідчих експериментів та узгоджуються з висновками судово-медичних експертиз й з показами свідків, — йдеться у матеріалах справи. — А також спростовують доводи обвинуваченого щодо спричинення вказаних тілесних ушкоджень потерпілою самій собі.
  • Визнати винуватим у пред`явленому йому обвинуваченні за частиною 2 статті 125 КК України та призначити йому покарання у вигляді 240 двісті сорок годин громадських робіт, — таким був вирок Кременецького райсуду.

На вирок може бути подана апеляція протягом тридцяти днів з дня його проголошення до Тернопільського апеляційного суду через Кременецький районний суд Тернопільської області.

Новини партнерів

Останні новини

Оголошення