ВІЙСЬКОВІ МАНЕВРИ ПОЛЯКІВ І ФРАНЦУЗІВ НА ВОЛИНІ У 1925 РОЦІ. ФОТОРАРИТЕТ


У 1925 році на території Волині відбувалися масштабні військові маневри польських та французьких військ. Це були одні з найбільших військових маневрів на території Європи після закінчення Першої світової війни.

Метою цих маневрів було продемонструвати стан підготовки та боєздатності польської армії. Організовані маневри мали репрезентативний характер. Участь у них брали і представники французької армії, а також офіцери із дружніх країн та військові аташе.


Організатором цього заходу був міністр Владислав Сікорський. Під час маневрів була задіяна артилерія, кіннота, піхота. Військо було оснащене допоміжною зброєю та сучасними технічними засобами.

Почесними гостями військових маневрів на Волині стали представники Франції: військовий генерал, учасник колоніальних війн в Африці, військовий губернатор Парижа (1923-1937) Анрі Жозеф Гуро та генерал Едмонд Дюпонт.
На волинських маневрах був присутній британський воєначальник Вільям Едмунд Айронсайд. З листопада 1918 р. до листопада 1919 р. він очолював війська Антанти в Північній Росії, які підтримували Білу армію в протистоянні з більшовиками. У міжвоєнний час він служив у Румунії, Угорщині, Туреччині та Персії як очільник британських місій. Був прибічником швидкої модернізації та переозброєння британської армії.
Також у маневрах брав участь Ян Сирови, чеський воєначальник, який у 1925 році очолював генштаб Чехословаччини.

Територіально військові маневри відбувалися поблизу таких населених пунктів, як Млинів, Берестечко, Дубно, Кременець, Почаїв. Загалом заходи відбувалися на території тогочасних Дубенського, Горохівського та Кременецького повітів Волинського воєводства та Бродівського і Радехівського повітів Тернопільського воєводств.
Для того, щоб зробити малюнки дійства спеціально був запрошений відомий художник, баталіст Ян Богуміл Розен. Він прославився тим, що писав полотна на військову тематику, з батальними сценами наполеонівських воєн. Створив низку картин на тему польського повстання 1830 року. Крім того, улюбленим мотивом його картин була кіннота та коні.

Запрошені гості з-за кордону були вражені організацією та підготовкою війська. Про маневри на Волині писали більшість ЗМІ в Європі.

До вашої уваги фотографії, які були зроблені під час військових маневрів на Волині в серпні 1925 року.

Тетяна ЯЦЕЧКО-БЛАЖЕНКО

Фото з Koncern Ilustrowany Kurier Codzienny

Новини партнерів

Останні новини

Оголошення