Повернення прокурора Віталія Сідорова: що з кримінальною справою за хабар та скільки відсудив у держави


Восьмий апеляційний адміністративний суд 12 листопада поновив Віталія Сідорова на посаді керівника Тернопільської місцевої прокуратури. Йому також мають виплатити заробітну плату за період «вимушеного прогулу», а це понад 4 роки.
Нагадаємо, що в 2016-му було затримано трьох працівників органів прокуратури (серед них і Сідоров) за підозрою в одержанні неправомірної вигоди у розмірі понад 300 тис.грн. (ст. 368 КК України).
Чи повернеться він на роботу у прокуратуру, скільки відсудив грошей та яка доля кримінального провадження, де його обвинуватили в отримання хабаря – ексклюзивно Віталій Сідоров розповів «20 хвилин».


- Я вірю в правосуддя! Восьмий апеляційний адміністративний суд поновив мене на посаді керівника Тернопільської місцевої прокуратури, - написав на власній сторінці у Фейсбук колишній прокурор Тернополя Віталій Сідоров. - Суд також стягнув з Тернопільської обласної прокуратури на мою користь середній заробіток за увесь період вимушеного прогулу. Рішення суду набрало законної сили з моменту його проголошення.

«Суди тривали більше чотирьох років... Дякую моїм друзям за підтримку! Дякую моєму адвокату Ірина Сідорова», - написав Віталій Сідоров.

Затримали у 2016 р., оголосили підозру та звільнили з посад

Нагадаємо, детективи НАБУ 12 травня 2016 року затримали трьох працівників органів прокуратури Тернопільської області за підозрою в одержанні неправомірної вигоди у розмірі понад 300 тис. грн. Двом із них – керівнику місцевої прокуратури та одному з керівників обласної – повідомлено про підозру та обрано щодо них запобіжні заходи. Одному - у вигляді тримання під вартою з альтернативою внесення застави у розмірі 507 тис. грн, іншому -  цілодобовий домашній арешт. 

Невдовзі заступникові прокурора Тернопільської області Іванові Антюку та керівникові Тернопільської місцевої прокуратури Віталієві Сідорову оголосили про підозру в одержанні хабаря.  Третього підозрюваного Володимира Соколишина, який переховувався від слідства, затримали у Тернополі згідно зі ст. 208 Кримінального процесуального кодексу України. Детальніше читайте За хабар 300 000 суд арештував головного прокурора Тернополя та заступника прокурора області

Тодішні прокурори Віталій Сідоров та Іван Антюк звільнені зі своїх посад Генеральним прокурором України Юрієм Луценком.

Чи працюватиме Віталій Сідоров у прокуратурі?

«20 хвилин» ексклюзивно поспілкувались з колишнім прокурором Тернополя. Той розповів, зокрема, про яку суму відшкодування йдеться, на що її витратить та чи планує надалі працювати в органах прокуратури. І поділився, на якому етапі зараз кримінальне провадження щодо отримання 300 тисяч хабаря.

  • Поновитись на роботі – це було питання принципу, - поділився Віталій Сідоров із журналісткою. – У мене зараз є робота, працюю адвокатом – у цьому себе знайшов. У поновленні на роботі в органах прокуратури була певна мета: аби в трудовій книжці був запис про те, що я звільнений не за порушення прокурорської етики.

У боротьбі за цей запис суди тривали понад 4 роки. Спочатку - у 2016-му. І міськрайонний, а згодом і апеляційний суд відмовили у позовній заяві Віталію Сідорову. Наступним був розгляд у Верховному суді.

  • Верховний суд скасовує всі попередні рішення і чітко говорить, що є стаття 43 Закону України «Про прокуратуру», а там йдеться про підстави для звільнення, - каже експрокурор. – Можна звільнити, якщо є вирок суду про кримінальне правопорушення або за порушення правил прокурорської етики. От Верховний суд сказав: "Розмежуйте". Тодішні прокурори відмовились. Те, що мені тоді повідомили про підозру – не могло бути підставою для звільнення, адже вироку не було. Дисциплінарні правопорушення – теж під питанням.

Окружний суд відмовив в поновленні на посаду

Саме рішення Верховного суду в повному форматі Віталій Сідоров, каже, не бачив. Як і розмежування, про яке Верховний суд вказав, - або склад злочину, або склад дисциплінарного проступку.

  • Рішення Верховного суду було у 2019 році, вже у 2020 ми подали позовну заяву до Тернопільського окружного адмінсуду – той вкотре відмовляє в поновленні на посаду, - розповів Віталій Сідоров. Та запевняє - це скоріш було політичне, а не правове рішення. – Вони посилались на той самий висновок службового розслідування. Жодного разу мені чітко не сказали, за що я звільнений - я зробив протиправні дії, вступив у злочинну змову? Якщо є аргументи – покажіть. А мені знову показують висновок службового розслідування.

Тоді прокурором області був пан Мартинюк. Перевірку проводив заступник – Олег Галицький, він і був головою комісії, пояснив Віталій Сідоров. Згодом Мартинюк перевівся до іншої області. Фактично Олег Галицький сам проводив перевірку, і сам писав висновок.

  • Я звернув на це увагу судді окружного суду, але мені все одно відмовили у задоволенні позовної заяви про поновлення на посаді, - каже Віталій Сідоров. – Тоді ми звернулись до Львівського апеляційного суду.

Ця судова інстанція ухвалює рішення про поновлення на посаді з виплатою зарплатні за понад 4 роки. А це – близько 350 тис. грн.

Що з кримінальною справою про хабар?

  • Станом на сьогодні ці рішення (про відшкодування – прим. авт.) не виконуються, - каже Віталій Сідоров. І на запитання журналістки, куди витратить гроші, якщо таки отримає, додав, - некоректно ділити кошти, яких поки немає. Моральне задоволення я отримав – мені це більш, ніж достатньо. Я в органи прокуратури повертатись не збираюсь. Нехай там працюють ті, які вважають, що вони там потрібні.

Наразі Віталій Сідоров працює адвокатом у Кременці, де й проживає разом з дружиною-адвокатом. Береться і за кримінальні, і за адміністративні справи. Та стверджує, що має багато клієнтів. Зокрема, й на цей факт посилається як на причину, чому не бачить себе в майбутньому прокурором. Мовляв, люди довірили йому свої проблеми як адвокатові – він їх і вирішуватиме.

Кримінальне провадження щодо забарної справи після апеляції у Хмельницькому знову повернулось до НАБУ. Хоча, каже Віталій Сідоров, закінчились всі можливі і неможливі строки його розгляду. Коментувати подальший перебіг «криміналу» відмовився, однак наголосив: після повернення справи до НАБУ йому змінили обвинувачення – із замаху на отримання хабаря перекваліфікували на зловживання впливом, а це є нетяжким злочином.

Згідно з декларацією дружини Ірини, яка також є адвокатом та представляла інтереси свого чоловіка у суді, за останні 4 роки «без роботи» Віталій Сідоров придбав собі авто - Audi Q5. А дружина у 2019 році подавала свою кандидатуру на посаду судді Львівського апеляційного суду.

Довідка

Віталій Сідоров став прокурором Тернополя 29 січня 2013 року. До цього працював прокурором Кременецького району.

Новини партнерів

Останні новини

Оголошення