Айзек Стерн із Кременця здобув сім Ґреммі

Айзек Стерн із Кременця здобув сім Ґреммі
18-19 липня в Кременеці на пройшов фестиваль інструментальної та симфонічної музики InStrum Fest Kremenets. Завдяки онлайн-трансляції послухати виступи зможуть всі охочі. Про ідею та програму заходу розповіла ініціаторка фестивалю, консультант з питань розвитку внутрішнього туризму Тетяна Воронова.
[ads-post]Яка концепція фестивалю?

- InStrum Fest - це національний проєкт. Його мета - популяризувати туризм через культуру. Проводимо в унікальних місцинах України, які мало відомі. Щоб привернути до них увагу. Це вже третій фестиваль. В серпні минулого року робили в Заліщиках Тернопільської області. Взимку, 14 лютого, - в Чернівцях. Щоразу обираємо нове місце. І кожен фестиваль має свою регіональну специфіку та концепцію. В Заліщиках була фотовиставка, присвячена місту, екскурсії, кінопокази. Виступали піаніст Євген Хмара, гурт Rockoko, симфонічний рок-оркестр Brevis. Це єдине місто на заході України, яка має лагідний середземноморський клімат. Завдяки тому, що з трьох сторін огорнуте водами Дністра. В Чернівцях фестиваль проходив до Дня закоханих, тому акцентували на романтичній музиці.

Фестиваль в Кременці присвячений 100-річчю з дня народження американського скрипаля Айзека Стерна. Чому обрали саме цього музиканта?

- Музикант єврейського походження Айзек Стерн - всесвітньовідомий та отримав сім премій Греммі. Але мало хто знає, що він народився в Кременці у 1920 році. Також скрипаль був громадським діячем, врятував від знесення концертний зал в Нью-Йорку Карнегі-Хол. В середині 1950-х років будували новий концертний зал, хотіли знищити конкурента. Айзек Стерн зробив там навчальний центр, таким чином пам'ятку не змогли знести. Навпаки, ці події дали поштовх до збільшенню кількості глядачів Карнегі-Холу. Також він підтримував Ізраїль, влаштовував концерти в госпіталях для поранених. У 1991 році під час війни у Перській затоці на концерті в Єрусалимському театрі, коли пролунав сигнал повітряної тривоги, присутні одягли газові маски і продовжували слухати його гру. Оскільки Стерн був скрипалем, акцент на фестивалі ми робимо на струнну музику. Зв'язалися з нащадками Стерна. Його синами-диригентами в Америці. Вони знають про наш фестиваль, підтримують його, і будуть дивитися онлайн.

Хто з музикантів виступатиме на InStrum Fest?

- Ми поєднуємо відомих виконавців і талановиту молодь. Виступить знаний український скрипаль Олександр Божик. Він увійшов до Книги рекордів України за гру на чотирьох скрипках одночасно, був суперфіналістом програми "Україна має талант". На фестивалі представить програму з дружиною піаністкою. Також буде Dz'ob з Дніпра - унікальний для Європи формат, який поєднує інструментальну та електронну музику.

Зібрали молодих музикантів, які народилися чи вчилися в Кременці. Гратимуть зі своїми колективами. Клавесиністка Ганна Іванюшенко, яка зараз проживає у Львові, приїде з флейтисткою Наталією Павлів та скрипалем Андрієм Кушніром. Скрипалька Наталія Житницька, яка закінчила Кременецьку школу мистецтв, виступатиме з київським віолончелістом Арсенієм Ставицьким та луганською скрипалькою Лолітою Меленчук. Музиканти зберуться у нас з різних регіонів України.

Основна музична програма проходитиме ввечері на Замковій горі, яка є візитівкою Кременця.

Денна програма фестивалю включає поетичні виступи, майстер-класи, зустріч дітей зі скрипалем Олександром Божиком та читання трагедії поляка Юліуша Словацького "Балладина" у виконанні молодих чернівецьких поетів. Його сім'я родом також з Кременця, тут похоронена його мати, є музей. У Польщі цей автор шанується як Тарас Шевченко в Україні.

В Кременці був спалах коронавірусу ще в червні, за період до 9 липня зафіксований лише один новий випадок зараження. Тому ми все ж таки вирішили провести фестиваль. Але переважно в природних локаціях, просто неба. Щоб показати, що варто і можливо робити такі події. Дати шанс музикантам виступати сьогодні дуже важливо. В рамках фестивалю влаштовуємо екскурсії. Одна з них - по Кременецькому ботанічному саду. Саме звідси були привезені рослини для ботсаду Фоміна в Києві.
Яку музику представляєте на фестивалі?

- В перший день звучатиме сучасна музика. Зокрема, Олександр Божик виконає знані хіти в авторському аранжуванні. Таких гуртів як Kazka, Без обмежень, Metallica. Другий день присвячений класичній музиці. В програмі - твори Паганіні, Равеля, Шумена, Бетховена, Лігеті, Шопена, шедеври бароко. І поруч з ними - українських композиторів Жанни Колодуб, Миколи Ластовецького і Михайла Вериковського, який теж родом з Кременця.

Залучаєте до фестивалю місцеві колективи?

- Так, у нас виступатиме Кременецький камерний оркестр. Виконуватиме світові хіти. Місто розвивається, має культурний потенціал. Тут є власні дитячий, симфонічний, камерний оркестри. Але водночас з 2008 року музична школа міста знаходиться на ремонті. Це соромно, майбутні музиканти вимушені вчитися в інших приміщеннях. На фестивалі ми хочемо привернути увагу до цієї проблеми. І збираємо кошти на ремонт школи, щоб прискорити цей процес.

Національна філармонія України виходить із карантину.З 6 по 26 серпня в Колонному залі філармонії відбудеться фестиваль "Літні музичні промені", а це – 10 концертів класики XVIII, XIX та XX століть. В програмі фестивалю - найпопулярніші фрагменти із опер італійських та французьких композиторів ХІХ та початку ХХ століть, джазові хіти, серенади, твори австрійських композиторів-класиків XVIII та ХІХ століть, вечір гітарної музики, "Пори року" Антоніо Вівальді, Йозефа Гайдна, Петра Чайковського.

Новини партнерів

Останні новини

Оголошення