Майстриня з Кременця створює оригінальні іграшки зі справжніми емоціями та у дизайнерському вбранні

Кожна її лялька ніби маленька особистість – у неї свій характер, особливий погляд і стиль. У руках майстрині нитки, тканина, глина, наповнювач і пластик перетворюються у справжні витвори мистецтва. Секрет творчості Олени Локатир простий – величезна любов до своєї справи. Саме це спонукає її постійно розвиватися, шукати нові форми самовираження і ретельно працювати над кожною деталлю.
[ads-post]
Олена – щаслива мама чотирьох доньок. Іграшки, і зокрема ляльки, вже давно невід’ємна частина її буднів. У її доробку – більше сотні оригінальних іграшок. Однак ідея створювати їх власноруч з’явилася випадково. Жінка вирішила зробити хресній мамі подарунок – ляльку-тильду ручної роботи. Виготовила викрійку і пошила ляльку. Справа припала до душі, тож вирішила продовжувати.
Олена вивчала різні техніки створення іграшок, експериментувала з формою, матеріалами та технологіями. Далі почала працювати у Кременецькому районному центрі дитячої творчості, навчала дітей виготовляти іграшки і сувеніри. Коли ж знову пішла в декрет, то просто поринула у ляльковий світ.
  • Мене зацікавили різні техніки, – розповідає Олена. – Я створювала ляльки з тканини, текстильні ляльки, використовувала скульптурно-панчішну техніку. Пів року тому восени поїхала на майстер-клас до української майстрині Оксани Сальникової і навчилася ліпленню ляльок. Це дуже захоплюючий і водночас клопіткий процес. Адже глину потрібно розім’яти руками, а далі виліпити обличчя, ручки, пальчики. Після цього створюю костюм, зачіску. Важко передати словами, наскільки це цікаво. Адже ліплення дозволяє передати емоцію, характер ляльки, продумати кожну деталь. Також складні роботи в техніці скульптурного текстилю. У ній виготовлення ляльки може тривати понад два місяці. Але результат того вартий.
Виготовлення ляльок потребує поєднати в собі вміння конструктора, дизайнера, стиліста, візажиста і перукаря. Але чим більше продуманих і оригінальних деталей – тим вдалішим виходить виріб.
  • Я мріяла стати модельєром, – розповідає Олена. – Шила одяг на замовлення. А тепер маю нагоду створювати вбрання для своїх ляльок. Для кожної підбираю оригінальний образ, шию ексклюзивний одяг, взуття, роблю зачіску і макіяж, аби підкреслити їх красу.
Особлива сторінка творчості Олени – ляльки-фотокопії людей. Їх часто замовляють у подарунок.
  • Я намагаюся максимально відтворити образ людини – елементи одягу, навіть принт на футболці, – розповідає Олена. – А ще було замовлення для дівчини, яка дуже цікавиться годинниками, то я виготовляла для ляльки цей аксесуар, іншій шила високі чоботи зі шкіри.
Вироби Олени вже є в різних куточках України, а також в багатьох європейських країнах. Їх замовляють у подарунки, купують для дітей і дорослих. Також майстриня брала участь у виставках «Ляльковий подіум» в Києві та «Зимова хуртовина» у Рівному, організувала власну виставку в Кременецькому краєзнавчому музеї.
Олена зізнається, що не уявляє свого життя без творчості і своїх ляльок, а ще мріє відкрити власну лялькову студію. Вірю, у неї все вийде. А оригінальні ляльки із Кременця впізнаватимуть не лише в Україні, а й за кордоном.
Юля ТОМЧИШИН

Новини партнерів

Останні новини

Оголошення