Весняний призов перенесли через карантин: чи потрібно звертатись кудись юнакам призовного віку

Указом Президента України весняний призов 2020 року має відбутись  не у квітні-червні, як було заплановано, а на місяць пізніше. Із 1 травня.А як же карантин?
Хто і коли піде служити на строкову службу цього року та кому можна отримати відстрочку, читайте у матеріалі.
[ads-post]Зміни до Указу Президента України від 16 січня 2020 року  № 13 «Про звільнення в запас військовослужбовців строкової служби, строки проведення чергових призовів та чергові призови громадян України на строкову військову службу у 2020 році Володимир Зеленський вніс 23 березня.
Відповідно до поправок, щорічний весняний призов розпочинається не у квітні, як планувалось, а в травні 2020 року і триватиме до липня.

То з 1 травня чи з кінця карантину?

Про те, що весняний призов на Тернопільщині має відбутись у травні-липні 2020 року, йдеться і в розпорядженні голови облдержадміністрації.
Проте, у Тернопільському обласному військкоматі зазначають, що призов не може розпочатись, поки не закінчився карантинний режим. 
У військкоматі кажуть, що жодних заходів до кінця карантину не проводитимуть, оскільки це заборонено законом. Як тільки карантин закінчиться, тоді й розпочнеться призов. Наразі неможливо пройти і медичний огляд, не відправляють поки і повісток.

Що потрібно знати, якщо вас намагаються «затримати» працівники військкомату

Як розповідає адвокат Віталій Вітів, призовників не мають  права затримувати та тримати без їхньої згоди. Адміністративне затримання можуть проводити представники правоохоронних органів. Кожен заарештований чи затриманий має бути повідомлений про причини затримання.
- Відповідно до ч. 4 ст. 29 Конституції України, кожен заарештований чи затриманий має бути невідкладно повідомлений про мотиви арешту чи затримання, – розповідає Віталій Вітів. – Затриманому мають роз’яснити його прав та надати можливість з моменту затримання захищати себе особисто та користуватися правовою допомогою захисника. Про це в протоколі про адміністративне затримання робиться відповідний запис та зазначаються число, місяць, рік та час, кого повідомлено і в який спосіб.
Зокрема, затриманому мають роз’яснити його права: ознайомитися з матеріалами справи, давати пояснення, подавати докази, заявляти клопотання, при розгляді справи користуватися юридичною допомогою, виступати рідною мовою і користуватися послугами перекладача, якщо не володіє мовою, якою ведеться провадження; оскаржити постанову по справі (ст. 268 КУпАП).

Кому прийдуть повістки?

- Повістки прийдуть чоловікам 18-27 років, які не мають права на відстрочку. Раніше до армії брали і 18-річних, однак тепер у юнаків є відстрочка до 20-ти років. Але хлопці 18-19 років можуть пройти службу в армії на добровільній основі, оформивши контракт. 
Відтермінування призову передбачено в українському законодавстві. Але якщо призовники цієї вікової категорії матимуть бажання пройти військову службу, то їх приймуть до лав Збройних сил Україні та інших військових формувань. У Міністерстві оборони наголосили, що це відбуватиметься лише за їхньою письмовою згодою.
Хто отримає відстрочку від армії

Пишіть у коментарях, чи не приходила вам повістка у військкомат або виникали інші проблеми через ймовірну строкову службу. 

Новини партнерів

Останні новини

Оголошення