Усі заклади охорони здоров’я Тернопільщини переведуть у «режим підвищеної готовності»

У Тернополі та області визначили лікарні, які прийматимуть хворих з коронавірусом.

Оперативний штаб з організації профілактичних та протиепідемічних заходів щодо запобігання занесенню та поширенню коронавірусної інфекції на території області визначив, що робитимуть медики області у разі виявлення інфекції COVID-19. Так тепер офіційно називається китайський коронавірус, який поширився у світі з грудня 2019 року.
[ads-post]ОДА спільно з УОЗ посилить заходи з недопущення занесення та поширення коронавірусу на Тернопільщині, повідомляє пресслужба обладміністрації. Таке рішення прийнято сьогодні, 13 лютого, під час першого засідання оперативного штабу з організації профілактичних та протиепідемічних заходів щодо запобігання занесенню та поширенню коронавірусної інфекції на території області.

Даний оперативний штаб з недопущення поширення захворювання в області стане робочою групою на регіональному рівні. До його складу увійшли представники не тільки УОЗ, а й регіональних представництв МВС, Міноборони, Міносвіти, Мінінфраструктури та низки інших служб і організацій.

Повідомлено, що управлінням охорони здоров’я ТОДА напрацьовано механізми та розроблено «Регіональний план протиепідемічних заходів щодо запобігання занесенню та поширенню на території Тернопільської області гострої респіраторної хвороби, спричиненої коронавірусом 2019-nCoV на 2020 рік» на виконання розпорядження Кабінету Міністрів України від 03.02.2020 № 93-р «Про заходи щодо запобігання занесенню і поширенню на території України гострої респіраторної хвороби, спричиненої короновірусом 2019-nCoV».

Заступник голови Тернопільської ОДА Арсен Марчишак коротко проінформував про ключові теми засідання оперативного штабу з організації профілактичних та протиепідемічних заходів щодо запобігання занесенню та поширенню коронавірусної інфекції на території області та наголосив, що «ОДА спільно з УОЗ посилить заходи з недопущення занесення та поширення коронавірусу на Тернопільщині».

Про організацію заходів щодо запобігання занесенню та поширенню коронавірусної інфекції на території області доповів начальник управління охорони здоров’я Тернопільської облдержадміністрації Володимир Богайчук.

Розпорядженням голови облдержадміністрації «Про організацію заходів щодо запобігання занесенню та поширенню коронавірусної інфекції на території області» в області затверджено оперативний штаб з організації профілактичних та протиепідемічних заходів щодо попередження занесенню та поширенню коронавірусної інфекції на території області, зазначив пан Богайчук.

ВУТернополі визначили дві лікарні для хворих з COVID-19
- Наразі в Україні жодного випадку інфікування COVID-19 не зафіксовано – наголосив він. – В Тернопільській області створено дві спеціалізовані бригади екстреної медичної допомоги та визначено дві госпітальні бази: комунальне некомерційне підприємство «Тернопільська міська дитяча комунальна лікарня» на 50 ліжок та комунальне некомерційне підприємство «Тернопільська міська комунальна лікарня швидкої допомоги» на 50 ліжок, які будуть призначені для надання медичної допомоги особам, які відповідають визначенню випадку COVID-19, а також при ускладненні епідемічної ситуації, пов’язаної із зазначеним вірусом.

Повідомлено, що комісією управління охорони здоров’я облдержадміністрації проведено перевірку готовності зазначених госпітальних баз та визначено перелік обладнання, витратних матеріалів, засобів індивідуального захисту та медикаментозних препаратів, якими необхідно доукомплектувати заклади (на суму близько 14 млн грн.).

Про те, що крім визначених баз, є ще боксовані інфекційні відділення: у КНП «Борщівська районна лікарня» Борщівської райради (10 ліжок); Збаразькій ЦРК (10 ліжок); КНП «Козівська центральна районна лікарня Козівської райради» (10 ліжок); КНП «Підволочиська центральна районна лікарня» Підволочиської райради (15 ліжок); КНП «Тернопільська міська комунальна лікарня швидкої допомоги» (15 ліжок) та КНП «Тернопільська міська дитяча комунальна лікарня» (50 ліжок).

Додатково, розроблено маршрут пацієнтів, які відповідають визначенню випадку COVID-19, або з підозрою на неї, а також проведено навчання медичного персоналу з питань дотримання маршруту пацієнта, вимог протиепідемічного режиму, біологічної безпеки та біологічного захисту при виявленні особи, що відповідає визначенню випадку 2019-nCoV.

Про те, які заходи організовано щодо запобігання занесенню та поширенню коронавірусної інфекції в м. Тернопіль та готовність госпітальної бази міських закладів охорони здоров’я до надання медичної допомоги пацієнтам, що відповідають визначенню випадку 2019-nCoV доповіла заступник начальника відділу охорони здоров’я та медичного забезпечення – завідувач сектору медико–профілактичної роботи Тернопільської міської ради Ольга Ярмоленко.

- Відділом охорони здоров’я та медичного забезпечення міської ради організовано засідання місцевої комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій при Тернопільській міській раді, де протоколом комісії розроблено і затверджено Алгоритм дій чергового медичного працівника при прийомі дзвінка від особи, яка звернулася за медичною допомогою, - зазначила Ольга Ярмоленко. - Відповідно до рішення протоколу засідання місцевої комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій при Тернопільській міській раді від 04.02.2020 року, розпорядженням міського голови від 04.02.2020 року № 27 створено оперативний штаб для координації дій щодо недопущення занесення і поширення на території Тернопільської міської територіальної громади випадків захворювань, спричинених новим коронавірусом, виявленим у місті Ухань (провінція Хубей, Китай), (далі - штаб), головою штабу якого є міський голова Сергій Надал.

Ольга Ярмоленко повідомила також і про те, що з метою раннього виявлення людей з можливими проявами коронавірусної інфекції та надання їм консультацій та у разі потреби організації лікувально-профілактичних заходів та утриманням підтверджуючих випадків під ізоляцією та лікуванням, вперше в Тернополі запроваджено телефон «гарячої лінії» за номером
моб.098 44 15 981.

Також вона додала, що «госпітальними базами для надання медичної допомоги особам, які відповідають визначенню випадку 2019-nCoV, а також при ускладненні епідемічної ситуації пов’язаної з вірусом 2019-nCoV визначено комунальні некомерційні підприємства «Тернопільська міська комунальна лікарня швидкої допомоги» та «Тернопільська міська дитяча комунальна лікарня».

Оласть скоро отримає тест-системи
Про ситуацію із захворюваностю на ГРВі та грип в області йшлося у доповіді виконувача обов’язків директора державної установи «Тернопільський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» (за згодою) Оксани Чайчук.

- Інтенсивний показник склав 585,1 випадок на 100 тисяч населення (за останні 7 днів захворіло 6100 осіб), що на 11,4% вище середнього багаторічного рівня захворюваності (525 випадків на 100 тис. населення) – повідомила вона.

У дев’яти районах - Борщівський, Бучацький, Гусятинський, Козівський, Кременецький, Монастириський, Підволочиський, Підгаєцький та Шумський) показник захворюваності на грип та ГРВІ вище середнього багаторічного рівня захворюваності.

У Бережанському, Заліщицькому, Зборівському, Лановецькому районах - показник вище високого багаторічного рівня захворюваності. Найвищий він у Зборівському – на 37,6%, Бережанському районі – на 58,9%.

З початку епідсезону зареєстровано 6 летальних випадків від грипу, лабораторно підтверджені - грип А (4 випадки - грип А не субтипований, 2 випадки - грип А (Н1).

У вірусологічній лабораторії ДУ «Тернопільський обласний лабораторний центр МОЗ України» методом ПЛР обстежено 66 хворих, з них у 40 осіб (60,6%) позитивний результат досліджень: відповідно у 37 осіб виявлено фрагменти РНК вірусу грипу А, (з них в 4 - ідентифікованого як А(Н1)), в - фрагменти РНК вірусу грипу В, в 1 - фрагменти ДНК аденовірусу, в 1 - фрагменти РНК парагрипу 1 типу.

Після обговорення питань, слово мав і академік Національної академії медичних наук України, доктор медичних наук, професор, Заслужений діяч науки і техніки України, «Відмінник охорони здоров’я», завідувач кафедри інфекційних хвороб з епідеміологією, шкірними і венеричними хворобами ТНМУ імені І.Я.Горбачевського МОЗ України Михайло Андрейчин.

Він актуалізував питання біобезпеки умов праці медиків, запропонувавши забезпечити в області фінансування герметичних боксів та наголосив на важливості та результативності даного рішення.
Загалом, проаналізовано готовність закладів охорони здоров’я до прийому хворих на гостру респіраторну хворобу, спричинену коронавірусом COVID-19, зазначивши потребу у засобах індивідуального захисту та реанімаційної апаратури.

Найближчим часом Тернопільський обласний лабораторний центр має отримати перші тест-системи для виявлення коронавірусу. Наразі зразки для дослідження в Україні направляються лише у вірусологічну референс-лабораторію Центру громадського здоров’я України.

Довідка
ВООЗ присвоїла офіційну назву новому захворюванню. Його назвали COVID-19, скорочення від «коронавірусна хвороба 2019 - coronavirus disease 2019». Станом на 13 лютого 2020 року у світі зареєстровано 60 331 лабораторно підтверджених випадків нової коронавірусної інфекції COVID-19, з них 1369 - летальні. «80,0% усіх випадків COVID-19 зафіксовано в одній провінції Китаю - Хубей. За межами Китаю зафіксовано 455 випадків у 24 країнах світу, 1 з них закінчився смертю.

Новини партнерів

Останні новини

Оголошення