Вбивство Іринки Мукоїди: засідання, де зачитають вирок, буде відкритим

Більша частина судових засідань – позаду. Зараз справа на стадії оцінки доказів. Цілком можливо, що до третьої річниці загибелі дівчинки суд назве ім’я її вбивці.
«Нічого нового від свідків я не почула», - каже мама загиблої випускниці Ольга Яремчук. Жінка відвідує засідання за допомогою відеоконференції.
[ads-post]Суд присяжних продовжує розгляд справи щодо вбивства випускниці  Іринки Мукоїжди.
Слухання відбуваються в закритому режимі. Наразі справа на стадії оцінки доказів. Про це повідомив прокурор Тернопільської області Петро Бойко.

Санкції за двома статтями Кримінального кодексу, за якими звинуватили Василя Гнатюка, передбачають від 8 років тюрми і до довічного позбавлення волі.

Чи винен у смерті Іринки саме Василь, - вже невдовзі суд присяжних поставить крапку в історії з убивством вишневецької випускниці. І якщо слухання відбуваються в закритому режимі, вирок зачитуватимуть відкрито.

"Маємо надію, що в найближчому часі буде вирок"
Винуватий чи не винуватий (Василь – прим. авт.) – це питання суду, - каже Петро Бойко. - Судовий розгляд даного кримінального провадження триває, справа на стадії оцінки доказів – фактично великий обсяг роботи в суді проведено. Маємо надію, що в найближчому часі буде вирок.
Більш детально про нюанси розгляду справи прокурор не говорить, зважаючи на таємницю чи «закритість» процесу.

Мама випускниці, Ольга Яремчук, теж підтвердила – розгляд справи на стадії завершення. Коли саме оголосять вирок Василеві Гнатюку і чи визнає суд присяжних його винним у смерті дитини – цю тему обговорювати не хоче.

Свідків допитали, все триває нормально – наскільки може бути нормальним в цій ситуації, - каже Ольга Яремчук. - Я просто їжджу на засідання, в Тернопіль (бере участь у засіданнях за допомогою відео-конференції – прим. авт.). Ні з ким з родичів Василя чи інших учасників процесу не зустрічалась. Закінчаться засідання – все стане відомо.
Не так давно у засіданнях слухали свідків. Ольга Яремчук каже, що нічого нового для себе не почула.

Був біля Іринки чи в іншому місці?
Чи, бува, не з’явились у процесі судового дослідження відомості про причетність до вбивства інших осіб – на ці питання  ніхто з учасників процесу не відповідає. Їх же ми прагнули задати одному з адвокатів Василя. Телефонували юристові кілька разів, але слухавку він так і не взяв. Зокрема, ми хотіли поцікавитись, чи немає тиску на обвинуваченого чи затягування справи. І чи знайшлись у показах свідків підтвердження чи інші докази того, що в час убивства випускниці Василь перебував зовсім в іншому місці, про що, зокрема, неодноразового наголошували адвокати хлопця. Ми готові опублікувати позицію адвокатів, щойно вони нададуть інформацію.

Наступне засідання у справі вбивства Вишнівецької випускниці призначена на 25 лютого у Чортківському суді.

Нагадаємо, тіло випускниці Іринки Мукоїди зі слідами насильницької смерті виявили зранку 26 червня 2017 р. на узбіччі траси у смт. Вишнівець Збаразького району. Підозрюваного, Василя Гнатюка, затримали через тиждень після убивства. Йому інкримінують, окрім убивства, зґвалтування в неприродний спосіб. Приблизно півроку тривало слідство і справу передали до суду. Підготовчі засідання відбувались в Тернопільському міськрайсуді, де, окрім іншого, обрали присяжних. Згодом перенесли розгляд до Чорткова, так вирішила колегія апеляційного суду.

Відповідно до ст. 27 КПК України, справа слухається у закритому режимі,  тобто в присутності лише учасників кримінального провадження, оскільки обвинуваченим є неповнолітній і обвинувачення стосується злочинів проти статевої свободи та статевої недоторканості особи, - запевнили у прес-службі Тернопільського апеляційного суду.
Читайте також Справа вбивства Іринки Мукоїди: свідків до суду доправлять примусово

Довідка
Санкція п.10 ч.2 ст.115 КК України передбачає покарання від 10 до 15 років позбавлення волі або довічне позбавлення волі; ч. 3 ст. 153 КК України — від 8 до 12 років позбавлення волі.

Новини партнерів

Останні новини

Оголошення