Кременчани до від’їзду у Палестину на фото 1930-х років

На одному із ізраїльських електронних архів світлин довелось віднайти раритетні фото мешканців тернопільського міста Кременець періоду 1930-х років.
В коментарях до колекції вказано, що на фото кременчани, учасники руху сіоністів, перед від’їздом до Палестини.
Відомо, що з 1918 по 1932 рік здійснювався поступовий процес заселення Палестини євреями з європейських країн. Процес переселення спочатку йшов повільно, у рік до Палестини приїжджало близько 3000 євреїв.
У другому десятилітті ХХ століття всесвітня Сіоністська організація переживала період швидкого зростання: до 1921 року число її членів (які сплачували шекель) склало 855 590 осіб (майже в чотири рази більше, ніж у 1913 р). Цьому процесу сприяв вибух ентузіазму, викликаний публікацією Декларації Бальфура (яка стала першим незаперечним політичним досягненням сіонізму), і різке зростання антисемітизму в більшості європейських країн під час Першої світової війни та відразу після її закінчення. Погроми євреїв в Україні в 1918-1920-х роках теж зробили свою справу. Сіонізм став великим суспільним рухом, важливим фактором внутрішнього життя єврейства і міжнародної політики.
Знайдені фото цікаві з точки зору вивчення історії міста Кременця та його мешканців. На деяких кадрах можна розгледіти незабутні панорами місцевості на фоні гори Бони та Кременецьких скель. Також на фото є самобутня забудова тогочасного міста. Привертаю увагу й те, як виглядали кременчани, як одягалися, чим займались. Приємного перегляду.
null

null

null

null

null

null

null

null

null

null
Джерело фото: infocenters.co.il За матеріалами TeNews

Новини партнерів

Останні новини

Оголошення