У Кременці вшанували пам'ять жертв Голокосту


27 січня світ вшановує пам'ять євреїв, що загинули під час Голокосту. Цей день у черговий раз спонукає замислитись над масштабами трагедії, що спіткала людство.
[ads-post]Попри те, що Голокост відбувся у 1933-1945 роках, вшанування пам’яті жертв цих трагічних подій розпочалося лише у ХХІ столітті, коли Генеральна Асамблея ООН 1 листопада 2005 року прийняла резолюцію № 60/7. Починаючи з 2012 року, відповідно до постанови Верховної Ради України від 5 липня 2011 року "Про 70-річчя трагедії Бабиного Яру" Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту відзначається і в Україні.

Загалом під Голокостом розуміється систематичне переслідування і знищення  євреїв.

 У 1933-1945 роках було створено приблизно 5 тисяч концентраційних таборів нацистами в Німеччині й в окупованій ними Європі. У Польщі створювались табори смерті, які взагалі не було розраховано на проживання великої кількості людей – тільки на швидке знищення новоприбулих. Місця для будівництва перших з них (Хелмно і Белжець) було обрано ще в жовтні 1941 року. Знищення євреїв Польщі отримало назву "Операція Рейнхард" на честь убитого в травні 1942 року у Празі нацистського ватажка Рейнхарда Гейдріха. За розпорядженням Адольфа Ейхмана в першу чергу знищенню підлягали польські євреї і євреї, вигнані з Рейху.

Голокост має припинити бути просто трагедією єврейського народу, трагедією, що відбулася колись і з кимось.

Тому нині перед нашим суспільством стоїть непросте завдання формування спільної історії про минулу війну, що не уникатиме штучного поділу, «незручних» тем і шокуючих фактів. Для того, щоб ми пам’ятали. Для того щоб «Ніколи знову» це не повторилося.

У Кременецькому краєзнавчому музеї організовано виставку «Історія та уроки Голокосту», на якій представлена література,  видана у різні роки на Україні та за її межами, присвячена пам'яті  невинно убієнних жертв голокосту.

У роки Другої Світової війни після січня 1942 року у м. Кременець було створено гетто і почалися масові арешти і катування в’язнів. 10 серпня 1942 року гітлерівці, підпаливши гетто, розпочали двотижневу акцію по знищенню в’язнів. Лише за одну ніч згоріло понад 650 будинків. Усі в’язні були розстріляні, серед них більше 10 тис. євреїв.

Новини партнерів

Останні новини

Оголошення