Як після п’ятнадцятирічної відсутності, раритетні мечі та шаблі повернулись до Кременецького музею


Музейні експонати, а саме колекція холодної зброї ХІV-XVI століття, в кількості одинадцяти найменувань, через п'ятнадцять років знову повернулась до Кременецького краєзнавчого музею. 
[ads-post] 
Після крадіжки у музеї у 2004 році, тоді ще районний відділ міліції, вилучив колекцію музейних експонатів, шпаги, шаблі та мечі на зберігання. Ця зброя тоді була частиною експозиції у залі “Середньовічної історії”. 
А за деякий час експонати Кременецького музею помітили у Збаразькому замку.
“Факт, яким чином колекція зброї із Кременця опинилась в Збаражі, встановлюють. Ймовірно, так сталось через порушення фондо-облікової документації. Можливо, утворився подвійний облік експонатів”,- каже директор музею Андрій Левчук. 
Довгий час ця зброя експонувались в історико-архітектурному заповіднику “Замки Тернопілля”. 
Її поверненню передувала навіть трьохрічна переписка з різними інстанціями, клопотання та відрядження до різних міст і установ, у тому числі й до міністерства.
“Особливо у цій справі допомогла, консультаціями, порадами й методикою, працівниця Міністерства культури України Леся Клименко”,- додає Андрій Левчук. 
Те, що зброя вже у Кременці, вагома подія для кременецьких науковців.
“Повернену зброю, огляне відповідна комісія, яка має звірити всі експонати на їх автентичність”, - каже директор музею.
Зброю зберігатимуть у залі “Середньовічної історії”, який саме відновлюють. Їй вже підготували місце у новій експозиції. 

Новини партнерів

Останні новини

Оголошення