Громадський бюджет-2020: як жителі Кременця розділили 300 тисяч


Конкурс “Громадський бюджет” цьогоріч у Кременці відбувався уперше. На реалізацію громадських проєктів з місцевого бюджету виділили 300 тисяч гривень. До організаторів надійшло 12 заявок, дев’ять з яких допустили до участі. Голосували понад дві тисячі кременчан.

“Громадський бюджет” — це програма розподілу міського бюджету, частину якого щороку громада може використати на свій розсуд. Містяни створюють проєкти, оголошують конкурс, голосують та обирають найкращі. 
[ads-post]Переможцями конкурсу “Громадський бюджет 2020” стали три проєкти: про створення дитячого шкільного майданчика Кременецької гімназії №3, спортивного майданчика біля школи №5 та проєкт про облаштування скейт-парку у місті. Звіт про результати конкурсу у кінці листопада оприлюднила міська рада. 

Переможці “Громадського бюджету” 

Дитячий майданчик на території Кременецької гімназії №3” — на суму 99,250 тисяч гривень — 639 голосів. 
Автор проєкту — вчитель гімназії Галина Кравчук, практичний психолог і соціальний педагог.
“З вересня 2019-го року у нас відкрили дошкільну групу, де приходять готуватися до школи 30 дошкільників різного віку. Ми запланували багатофункціональний майданчик для занять дошкільників та учнів початкової школи. Також хочемо, щоб там була ігрова зона для підлітків, відпочинкова для батьків та дітей, у планах ще літній кінотеатр. До розробки проєкту долучилися ініціативні вчителі гімназії. Нам допомагав Павло Римар, він безкоштовно підготував документацію. Термін реалізації — березень-квітень," — розповіла авторка. 
«Спортивний майданчик біля школи №5» — на суму 100 тисяч гривень — 383 голоси.
Автор проєкту — Валерій Мельничук, ГО “Розвиток Кременеччини”.
“Ми хотіли, щоб майданчик був максимально продуктивним під час роботи на ньому для різних груп м'язів. — повідомив Валерій. — Були варіанти й дорожчі, але бюджет одного не мав виходити за 100 тисяч гривень, тому зупинилися на тій версії, що лягла в його основу. Я був дуже радий, що колеги ініціювали саме п’яту школу, адже це моє місце навчання. Я тоді всім своїм однокласникам розіслав повідомлення, щоб вони його підтримали. І я дуже шкодую, що про проєкт і перемогу вже не дізнається мій вчитель Богдан Нечай, світлій пам’яті якого я його присвячую. Він дуже вболівав за місто і за нашу школу. Загалом всі проєкти мають бути реалізовані протягом наступного року. Будемо разом контролювати процес виконання".
«Скейт-парк»  — на суму 99,978 тисяч гривень – 312 голосів.
Автор проєкту — Сергій Колісецький, ГО “Молодь Кременеччини”.
Він передбачає встановлення у центральній частині міста спеціально облаштованого спортивного майданчика для тренувань в таких видах молодіжного спорту, як скейтборд, ролики, велосипеди, самокати, тощо. 
Ідея створення скейт-парку виникла в однієї з матерів юного скейтбордиста. Вона зауважила, що діти тренуються неподалік від дороги, а це небезпечно для їхнього життя. Загалом батьки не проти такого захоплення. Скейтбордингом займаються близько 20-ти юнаків, крім них ще є діти, які катаються на роликах та самокатах. Юні скейтбордисти їздили на змагання в Тернопіль, де є спеціально облаштовані для такого спорту місця, щоб там демонструвати свої вміння та навички. В обласному центрі планують збудувати вже четвертий скейт-парк, такі ж скейт-парки є у багатьох містечках країни, а у Кременці досі немає жодного. 
“Реалізація проєкту запланована на квітень-травень 2020 року та залежатиме також і від компанії, яка займається створенням скейт-парків, що знаходиться у Тернополі,” — пояснив Сергій Колісецький.  
***
Активно розповідала про бюджет участі, допомагала із створенням проєктних заявок громадська організація “Розвиток Кременеччини”. 
“Наша громадська організація провела додаткову зустріч-лекцію із кременчанами, на якій ми пояснили що таке громадський бюджет, його принципи реалізації та основні моменти подачі проектів. Зокрема, чимало слухачів і стали авторами поданих заявок. Також, ми підготували інформаційний пакет, який надсилали учасникам заходу, та консультували авторів деяких проєктів. Хочемо зауважити, що чимало напрямків, у яких можна писати заявки, не були навіть задіяні. Це був перший досвід міста, і нас чекає ще контроль реалізації всіх проєктів,” — розповів один із членів організації Валерій Мельничук. 
Бюджет участі (громадський бюджет, бюджет міських ініціатив) — це частина коштів міського бюджету, якою ініціативні мешканці міста можуть розпорядитись самі. Для цього вони пишуть проєкти, презентують їх громаді. Потім відбувається голосування, у результаті якого обирають переможців.
“Будь-який житель міста може подати проєкт, пов’язаний з покращенням життя в місті, взяти участь у конкурсі, перемогти в голосуванні і спостерігати за тим, як його проект реалізують в рамках бюджету” — повідомляють на сайті Громадського простору. Там також можна почитати про світову практику впровадження змін у своєму місті за допомогою цього методу та простежити, як це відбувається в різних містах України. 

Новини партнерів

Останні новини

Оголошення