Війна, підпілля УПА, зрада односельців та важка доля у піснях кременчанки


Цікаву та унікальну книгу пісень, пронизаних важкою долею кременчанки, презентували у товаристві «Просвіта». Опрацювала композиції викладачка з Тернополя Наталя Пронь.
Сама героїня – 93-річна Ксенія Зубкевич-Градишина на захід не приїхала, зате завітали троє її дітей.
[ads-post]– Історія боротьби, страждань і волі… історія в піснях. Сьогодні просвітянська родина радо вітала вихід друком книжечки «Пісні в неволі». Жінка, яка пізнала нещастя війни, переживання підпільної боротьби у лавах УПА, зраду односельців, арешт і поневіряння у сталінських таборах, працю на рудних шахтах. Хто вона? Мужня Русалка (псевдо) Ксенія Зубкевич -Градишина, вона пережила всі ці жахіття і у неї залишилась незламна співоча душа. Пісні з неволі, сумні, але це наша історія, – поділилася враженнями історик, професор, автор анотації книги Ірина Скакальська.


Життя Ксенії Зубкевич-Градишиної і справді складалося надзвичайно важко. Брати були у підпіллі УПА. Саму її засудили до 25 років таборів та згодом вирок змінили на поселення. Їй не просто вдалося вистояти, а й повернутися до дому, на Кременеччину. Зараз жінка мешкає у с. Будки та ділиться своїми спогадами з нащадками.

Новини партнерів

Останні новини

Оголошення