Стрілянина у Княжичах: нові факти про трагедію, у якій загинув майор з Кременеччини

Стрілянина у Княжичах

4 грудня минуло 3 роки від дня кривавої трагедії в Княжичах Броварського району на Київщині. Тоді спецпризначенці поліції постріляли оперативників та інспекторів Державної служби охорони.

[ads-post]
Загинули інспектори 24-річний Сергій Орлов, 25-річний Євген Куртєв, оперативники 25-річний Юліан Рудько і 27-річний Олександр Маніца та 31-річний Віталій Валецький — начальник столичного відділу управління Корпусу оперативно-раптової дії, уродженець села Іква Кременецького району Тернопільської області.
За загибель поліцейських досі нікого не покарали, пише Gazeta.ua.
У справі проходять 5 підозрюваних: тодішіні начальник управління карного розшуку Нацполіціі Києва Леонід Курята, заступник начальника відділу кримінальної поліції Шевченківського управління Роман Мариновський, старший інспектор відділу управління Корпусу оперативно-раптового реагування Нацполіціі Києва Андрій Курта, начальник управління оперативної служби Нацполіціі Києва Олександр Меліхов та начальник відділу Управління оперативної служби Ігор Іващенко. Та зараз жоден із них не перебуває під вартою.
Леонідові Куряті та його підлеглому Романові Мариновському прокурори оголосили підозру в організації умисного вбивства та перевищенні службових повноважень. Керівників спецоперації після службового розслідування звільнили з поліції. Спецпризначенець Курта продовжує служити в КОРДі. А Леонід Курята виграв суд щодо звільнення з поліції та отримав право поновитися на посаді. 15 листопада торік він очолив поліцію прифронтового міста Бахмут Донецької області.
Батько розстріляного інспектора Олександр Орлов має сумніви, що у Княжичах у ніч трагедії проводили спецоперацію. Серед версій – має кримінальну. У ній “розвідники”, що прикриваються співробітниками КОРД, займалися темними справами. І описує хронологію подій.
“Наряд ДСО виїхав на місце, затримав двох цивільних, нібито “розвідників”, у яких є відповідні документи. Відповідно до протоколу приїжджає другий автомобіль ДСО, для того, щоб доставити затриманих до підрозділу МВС. Далі події могли розвиватися за двома варіантами. Перший. Під’їхали співробітники спецпідрозділу КОРД намагалися на місці вирішити питання без визначених законом формальностей, на офіцерських “понтах”. У відповідь сержанти з ДСО вирішили дотриматися процедури, безпосередньо доставивши затриманих для протокольних заходів, за що власне і поплатилися життям. Другий варіант. Не було ніяких спроб “врегулювати” ситуацію з негайним звільненням затриманих, а просто спецназ під’їхав і відразу відкрив вогонь на ураження”, – розповів Олександр Афанасійович.
З урахуванням того, що є великі сумніви, що це дійсно була спецоперація, для другої сторони ні в якому разі не можна було допустити, щоб затримані заговорили на допитах.
“Тоді відразу стало б ясно, що ніякої спецоперації в природі не існує. І тоді стає зрозуміло, чому фахівці, навчені звільняти заручників, професійно їх знищують. В результаті гинуть два сержанта з ДСО і два офіцера “розвідника”. Але є і п’ятий загиблий. Начальник управління КОРД майор Валецький, який офіційно в той день знаходився у вихідному. Але чи легко вбити підготовленого, повністю екіпірованого офіцера з поліцейського спецназу? Нелегко. Потрапити треба прямо в голову. При будь-якому варіанті подій, ймовірність вбивства майора з боку сержантів ДСО досить низька, тому що стрілянина відкривається несподівано. Максимум, його могли б тільки поранити. Труп майора виявився на значній відстані від кривавого місця подій із пораненням в ногу та голову. Як і чому загинув керівник групи спецназу, хто здійснив контрольний постріл, чи була його доля вирішена? Ці питання поки залишаються без відповіді”, – каже Орлов.
Додав, що вся ця кривава бійня виглядає як зачистка свідків, ниточки від яких можуть привести до високопоставлених співробітників МВС.
Із розшифровки телефонних розмов відомо, що банду поліцейських у Княжичах кришував працівник СБУ Сергій Голіков, розповів Олександр Орлов. Досі достеменно невідомо, хто і в кого стріляв. На місці виявили 60 гільз і 25 куль, їх діставали зі стін. Також з’ясували, що до перестрілки поліцейських у Княжичах було ще 2 стрілянини. І жодна спецоперація там не проводилася. Лише пограбування під прикриттям Нацполіції.
Нагадаємо, серед загиблих у Княжичах правоохоронців був КОРДівець із Тернопільщини Віталій Валецький.
Зокрема, за кілька днів після трагедії в.о. глави Нацполіції Вадим Троян повідомив, що всіх правоохоронців застрелила одна людина, яка зараз мертва. Це по суті  вказувало на КОРДівця з Тернопільщини.
Така заява обурила родичів загиблого. Так, дружина Віталія Валецького в свою чергу зазначила, що Троян не мав права робити подібні заяви до завершення слідства, і зазначила, що вину хочуть “повішати” на мертвого, бо так зручно слідству.

Новини партнерів

Останні новини

Оголошення