Художниця Олександра Панфілова знає, як виглядають духи дерев і як зобразити дух рідного Кременця

Першу персональну виставку у Тернополі художниці з Кременця Олександри Панфілової відкрили 3 грудня в Тернопільському обласному художньому музеї. В експозиції представлені 58 творів, виконаних в техніках  олійний живопис, акварель, розпис на склі. До уваги відвідувачів – декоративні композиції, пейзажі, натюрморти, творчі тематичні роботи. У доробку авторки є портрети, але цього разу вона їх не представила.Оглянути роботи можна до 17 грудня.
[ads-post]
Привертають увагу цікаві й неординарні твори, виконані в техніці розпис на склі. Їх на виставці лише сім. Дві з них створені у 2007 році, 5 – у 2019-му. Дві картини з циклу «Духи дерев» нагадують задумані людські постаті, «Думки» і «Нудьга» – це асоціації та алегорії авторки.
  • До серії «Духи дерев» входило більше робіт, – каже Олександра Панфілова. – Вони були представлені на виставці під час міжнародного пленеру в Кременці, тож дві з них поїхали до Польщі і там залишилися. Ще була одна робота, на якій чоловічий образ, але свої корективи внесли мої діти і кіт, тому цього твору тут нема.
Ще один оригінальний вітраж «Молитва». На ньому зображена зажурена Богородиця з Ісусиком на руках. Вона молиться за Україну. На задньому фоні – інтерпретація вишитого рушника з українськими пейзажами. Цей твір пані Олександра присвятила подіям, які відбуваються в нашій державі.
До речі, вперше розписом на склі мисткиня захопилася ще 10 років тому, але згодом закинула, оскільки це дуже кропітка праця. До того ж такі твори важко транспортувати, бо вони дуже делікатні і крихкі. Цього року пані Олександра за наполяганнями колег знову взялася за розпис на склі.
На виставці у художньому музеї жінка представила такоє свої акварелі. Каже, що в цій техніці почала працювати недавно, хоча студенткою дуже її любила. Колега по мистецькому гурту «Палітра» Богдана Гуменюк спонукала пані Олександру знову взятися за акварель. Цього року обидві художниці брали участь у двох міжнародних виставках. Їхні акварелі увійшли до каталогу, тож це надихнуло обох мисткинь.
Привертають до себе увагу мальовничі краєвиди Кременця зі своєю самобутньою архітектурою. Авторка розповіла, що лише дві роботи, на яких зображене рідне містечко, вона створила за довоєнними фотографіями, всі інші – з натури.
Як і кожна жінка, Олександра Панфілова любить квіти, тому увіковічнює їх на своїх полотнах. Це іриси, соняхи, мальви, ромашки тощо. Улюблене дерево – верба, тож на виставці є декілька полотен, на яких вона фігурує.
Нагадаємо, що Олександра Панфілова – не лише художниця, а й мистецтвознавиця, викладачка Кременецької педагогічної академії, учасниця жіночого мистецького гурту «Палітра» з часу його заснування. Колеги її дружньо називають Аля-пріма. Вона – авторка кількох персональних і численних збірних виставок, а ще – кохана дружина і щаслива мама трьох дітей.
Із відкриттям першої персональної виставки у Тернополі Олександру Панфілову привітали колеги з Кременця, тернопільські художники та студенти.

Новини партнерів

Останні новини

Оголошення