400 років тому видали «Євангеліє Учительное» примірник його зберігається в Кременецькому краєзнавчому музеї

400 років тому в селі Рохманів на Тернопільщині видали «Євангеліє Учительное»: книга збереглася до наших днів (ФОТО)
9 листопада збірник «Євангеліє Учительное», який був виданий у Рохманові, відзначає своє 400-річчя (примірник його зберігається в Кременецькому краєзнавчому музеї).
[ads-post]Друкарство в історії культури кожного народу має велике значення. Таким культурним центром на початку ХVІІ століття була мандрівна друкарня, яка розмістилася у Рохманові, друкарем якої був ієромонах та проповідник Кирило Транквіліон-Ставровецький.
Власниця Рохманова Ірина (Раїна) Могилянка запросила Кирила Транквіліон-Ставровецького, в якого виникли конфлікти з місцевою братією, продовжити роботу в центрі своїх маєтностей – Рохманові. Кирило прибув до Рохманова десь 1618 року та розташував тут привезену з Почаєва свою мандрівну друкарню. Друкарня знаходилась при палаці князів Вишневецьких, який стояв над річкою Трибушівка, притокою Вілії, біля теперішнього моста з Рохманова до Шумська. На річці стояв водяний млин, колеса якого крутили не тільки жорнові каміння, а й приводили в рух друкарський верстат.

9 листопада 1619 року вийшов у світ збірник під назвою «Євангеліє Учительное». Книжка дійшла до нас з різними посвятами княгині Ірині Вишневецькій, князю Юрію Чарторийському та князю Самуїлу Якимовичу Корецькому, які матеріально підтримували видавництво. Збірник був прикрашений кольоровими заставками та гербами роду князів Чарторийських. Книга великого формату на 552 аркушах, містить різні проповіді та повчання, побудовані в морально-викривальному дусі, висвітлено етичні проблеми, зокрема, питання поведінки молодої людини у товаристві, повчає як вести себе у гостях, поважати старших.

У 1627 році книга засуджена духовним Собором, як єретична, і заборонена. Сам Кирило Ставровецький був офіційно переслідуваний владою. В 1696 році збірник перевидано в Уневі, наступного року передрукували його в Мотилеві.

Особливою популярністю книга користувалась серед козацьких священиків у добу визвольної війни 1648-1657 років.

Праця Кирила Транквіліона-Ставровецького – свідчення високого та мистецького рівня не тільки Шумщини чи Волині, а й українського книгодрукування взагалі, йдеться на сайті Шумської міськради.

Новини партнерів

Останні новини

Оголошення