У Нацбанку пояснили, чому падіння курсу валют не призводить до падіння цін

Попри зміцнення курсу гривні, яке відбувалося протягом останніх декількох місяців, рівень цін в Україні впав не настільки суттєво, а на деякі товари навіть зріс. Про це у Нацбанку повідомили під час зустрічі з президентом України Володимиром Зеленським та членами уряду, яка відбулася 1 жовтня, передає прес-служба НБУ.

На зустрічі йшла мова про економічне зростання, ситуацію на валютному ринку, зниження інфляції та пожвавлення кредитування, повідомляє прес-служба НБУ.

- Попри зміцнення курсу гривні, населення не відчуває зниження цін. Це має багато пояснень. Частково - інерційність у встановленні цін. Частково - низька конкуренція на окремих ринках, яка дозволяє бізнесу тримати ціни високими навіть в умовах зниження собівартості. Частково - вплив інших факторів, котрі, як і курс, впливають на собівартість продукції, зокрема підвищення заробітних плат, що вже тривалий час спостерігається в Україні. Частково - вплив з боку збільшення попиту внаслідок зростання доходів українців, - пояснили в Нацбанку.

Щодо ситуації на валютному ринку, зміцнення курсу є ознакою макроекономічної стабільності і наслідком появи нових фундаментальних факторів. По-перше, завдяки поглибленню інтеграції України світові ринки капіталу сформувався стійкий приплив коштів нерезидентів в гривневий держборг. По-друге, в Україні рекордно зросла врожайність зернових в Україні. Це вже не ситуативне явище, це нова реальність валютного ринку.

Базою для прискорення економічного зростання мають бути стабільна макроекономічна ситуація, співпраця з МВФ і структурні реформи. Зі свого боку Національний банк працює, щоб закласти для цього надійний фундамент у вигляді низької і передбачуваної інфляції, розвитку здорового, прозорого і надійного фінансового сектору - не лише банків, а й завдяки ухваленню закону про «спліт» небанківських фінустанов.[ads-post]Для збільшення доступу українців та вітчитзняного бізнесу до дешевих кредитних ресурсів необхідні спільні зусилля багатьох гілок влади.

Внесок Національного банку - зниження інфляції, поступове пом‘якшення монетарної політики, створення умов для очищення банківських балансів від поганих активів. Прогноз Національного банку - зниження облікової ставки до 9% на кінець наступного року і 8% на кінець 2021-го. Водночас проведення структурних реформ як то запуск ринку землі та завершення судової реформи дасть змогу послабити кредитні ризики, які банки також закладають в процентні ставки.

Окрім того, учасники зустрічі обговорювали питання підтримки фінансової стабільності та посилення координації монетарної та фіскальної політик.

Новини партнерів

Останні новини

Оголошення