Кременець після бомбардування у вересні 1939 📹

12-14 вересня 1939 року німецькі літаки піддали бомбардуванням міста Львів, Кременець, Луцьк та деякі інші західноукраїнські міста.

78 років, 1 вересня 1939 р. нападом Німеччини на Польщу розпочалася Друга світова. Однак Тернопільщина продовжувала жити своїм нормальним життям, хоча початки військових дій відчували вже на собі місцеві чоловіки, які були призвані до війська 31 серпня. Преса періодично інформувала про перші німецькі бомбардування міст Польщі.
Під час Другої світової війни з 11 по 14 вересня 1939 р. Кременець був осідком польського міністерства закордонних справ та послів інших держав. 8 вересня до Кременця прибули працівники польського МЗС та більшість зарубіжних дипломатів (у Варшаві залишилися посли Литви, Фінляндії, Норвегії, Португалії, Китаю та кількох південноамериканських країн). Вони розмістились в  будинках Кременецького ліцею.
12-14 вересня 1939 року німецькі літаки піддали бомбардуванням міста Львів, Кременець, Луцьк та деякі інші західноукраїнські міста. В Польському інституті та музеї Сікорського, що знаходиться в Лондоні збереглись рідкісні фото Кременця, зроблені зразу після бомбардування міста.
Обстріл Кременця з авіації відбувся 12 вересня 1939 р. Це був вівторок, у місті Кременці якраз проходив базарний день. На центральних вулицях було гамірно, зібралось багато людей. Орієнтовно між 10 та 11 годинами за польським часом, дев’ять німецьких бомбардувальників Do-17 Z скинули на ринкову площу 180 п’ятдесятикілограмових бомб.
Ціллю Люфтваффе було місце перебування польського уряду. Бомбардування викликало паніку не лише серед місцевого населення, а також серед представників дипломатичних відомств, які перебували в місті й стали свідками жахливого обстрілу, внаслідок якого миттєво загинуло близько 60 людей та поранено було 120 осіб.
Восени 1939 р. місто Кременець зайняла Червона армія, а вже за кілька років, 3 липня 1941 р. до міста увійшли гітлерівські війська, які масово почали розстрілювали мирне населення. 1 вересня 1941 місто стало адміністративним центром нацистської округи.
Звільнення Кременця від фашистів розпочалось у 1944 році. 19 березня 1944 в місто увійшли війська 1-го Українського фронту, а саме 24 стрілецький корпус 13 загальновійськової армії (117 стрілецька дивізія під керівництвом генерал-майора П. М. Бежко, яка йшла в авангарді наступу, яким командував генерал Кірюхін, 287 стрілецька дивізія, 1645 винищувальний протитанковий артилерійський, 802 зенітний, і 35 штурмовий інженерно — саперний батальйон, і 350 стрілецька дивізія під керівництвом генерала Г. І. Вєхіна). Перемога «пришвидшувалась». Про здобуття Кременця був проінформований сам Сталін, що було свідченням стратегічного значення міста на шляху до Львова.

Новини партнерів

Останні новини

Оголошення