Кременецький грибник прославився на всю область

Щож, маємо привід порадіти: сезон осіннього «тихого полювання» на Тернопіллі розпочато.Ви любите гриби?
А бродити по лісу, милуючись неймовірною палітрою фарб (можна фільм знімати про 50 відтінків жовтогарячого), вдихаючи пряний грибний аромат і з завмиранням серця очікуючи радісної зустрічі з солідними білими і зграйками їх молоденьких родичів“Пахне грибами” – ця фраза тішить слух усіх грибників… Щож, маємо привід порадіти: сезон осіннього «тихого полювання» на Тернопіллі розпочато!
[ads-post]
«Грибник, як і сапер, помиляється один раз»

Якщо гриби — це царство, то кременчанин Олексій Радчук — без перебільшення, грибний король :)!  Про улюблене хобі чоловік знає усе: і де шукати та коли збирати (повірте, йому під силу знайти гриби навіть… у снігу!), і які екзотичні види можна у їжу вживати, і корисні властивості тих чи інших видів грибів, і, звісно ж, найсмачніші рецепти їх приготування…

— «Тихе полювання» мене вабило ще з дитинства, — розповідає пан Олексій. — Батько йшов до лісу по ягоди-гриби і мене, малого, з собою брав. Ягоди — оту дрібноту, я збирати не люблю, а от грибництвом захопився… Що для мене «грибалка»? Насамперед — азарт! Усі, хто йдуть в ліс по гриби, йдуть за азартом і за задоволенням, адже збирати гриби — одне задоволення, а готувати їсти їх — друге, от тільки ж якби ще хтось почистив… (Сміється, — авт.)

Бувало, під час «тихого полювання» так захоплюся, що і до двадцяти кілометрів за день намотаю. Усі грибні місця біля Кременця і в околицях уже вивчив. Мені цікаво знаходити оригінальні, «немасові» гриби, про які дехто, мабуть, і не чув. Люди знають білі гриби, підберезники, опеньки, маслюки — і їх збирають та їдять. А мені подобається, так би мовити, «екзотика», адже в наших лісах є ще багато цікавих і красивих грибів, і головне — їстівних…  Люблю знаходити особливі, небачені у наших краях гриби. Або, наприклад, якщо і збирати звичні гриби, то у…  незвичний час! Наприклад, торік наприкінці грудня я збирав опеньки під… ковдрою снігу! Причому зібрав не мало не багато, а аж кілограм опеньків, а відео, де я дістаю їх з-під снігової шапки, просто-таки розлетілося інтернетом! Це був унікальний досвід. Зимові опеньки доволі морозостійкі, і якщо немає чималих «мінусів», вони можуть тішити нас досить довго, головне — знати місця. Так що я «грибалки» не зрікаюся навіть узимку. А ще зимові опеньки дуже корисні, містять багато амінокислот і корисних речовин, які, наприклад, навіть можуть боротися з онкологією. До слова, чимало грибів, які ростуть на Кременеччині (їх часто не прийнято збирати, але насправді їх можна як вживати у їжу, так і робити з них ліки), містять корисні речовини, які можуть бути профілактикою, а в деяких випадках навіть лікуванням раку. Та й узагалі гриби — незвичайні організми з найдивнішим життєвим циклом, унікальний вид, який учені і донині не знають, як і куди класифікувати — до тварин чи до рослин, тому і виділили їм ціле окреме царство…

Мені цікаві різноманітні гриби, я люблю відкривати-знаходити щось нове і з задоволенням ділюся своїми знахідками з іншими. Наприклад, про звичайні опеньки усі знають, а як щодо їх… «монаршої» родини? Так звані королівські опеньки, або ж, мовою науки, лоскутка золотиста, — це їстівний гриб, причому ду-у-уже смачнючий! На Кременеччині його можна багато де знайти, і коли я викладав в інтернет фото та відео з цими грибами, мені потім  багато людей писали, перепитували — скажіть, а його справді можна їсти? Так, кажу, беріть до кошика і не пошкодуєте!  За умови, що це точно саме ті гриби… Бо ж головне правило грибника таке: «Не впевнений — не бери!» Знаєте, як жартують: «Грибники, як сапери, помиляються лише один раз…»

Кулінарні обов’язки з приготування грибної смакоти ми з дружиною ділимо так: традиційні, «звичні» гриби, я залишаю їй – смажити, тушкувати, соління-маринування чи неймовірно смачну грибну ікру, а от «екзотика» — це вже моя «парафія»… (Сміється, — авт.) Наприклад, є такий дуже оригінальний зовні та за своїми властивостями гриб строчок гігантський. Цієї весни я в лісі справжнього гіганта знайшов! Це доволі суперечливий гриб, з ним треба бути обережним, але ми з сім’єю  його їмо… Якщо правильно приготувати, це буде дуже смачно! І дружина, і син знають, що я — грибник зі стажем і мені довіряють і сміливо їдять усе приготоване мною.  Проте навіть досвідченим грибникам обережність не завадить: у багатьох їстівних грибів є двійники, які можуть бути навіть смертельними. Так, у Кременецьких горах є шампіньйон перелісковий, який можна легко сплутати з блідою поганкою.

Нині «наймасовіший» гриб — це опеньки, але до них треба знати місця. Наразі там, де я ходжу на «грибалку», грибниці сильно постраждали від посухи і опеньків немає. А були місця, де їх можна косити косою!.. Я помітив, що за останніх кілька років так звана «грибна хвиля», яка завжди починалася восени,  трохи змістилася у часі і на Кременеччині починається уже тепер, у середині жовтня. Оця осіння хвиля — традиційно найщедріша, адже у лісі можна знайти майже всі улюблені багатьма білі гриби, підберезники, бабки, рижики (до речі, вони містять в собі речовини, які вбивають туберкульозну паличку), волнушки… Що до моїх «рекордних» грибних уловів — так, я знаю кілька місць, де дерево обростає грибами буквально в людський зріст і з нього можна зібрати кілька кілограмів опеньків, причому навіть взимку. Проте мене тішать не так величезні обсяги зібраного, як рідкісні та незвичайні гриби. Важлива не кількість, а, так би мовити, якість…

Новини партнерів

Останні новини

Оголошення