Містечко на Кременеччині мало свій власний банк 100 років тому

тернопіль, новини тернополя, новини тернопільщини, тернопільські новини,  ретро,  Почаїв,  банк
До Першої світової війни у місті Почаїв на Тернопільщині діяв так званий Почаївський народний банк. Заснували його в 1911 році. Буквально за рік він набув величезну популярність у місцевих мешканців.

Про банк вдалось дізнатись із газети «Правда» в номері за 11 червня (29 травня) 1912 року. Чим саме допомагав банк? Він надавав грошові позики, завдяки яким селяни купували землю. Так в новинах вказувалось, що за 1912 рік мешканці 10 000 десятин землі.[ads-post]Почаївський народний банк з кожним роком зміцнював свої позиції. Приплив грошових вкладів у 1912 році збільшився настільки, що банк не тільки задовольняв потреби всіх позичальників, але мав навіть зайвий оборотний капітал.
В новині про банк в Почаєві вказувалось, дослівно, що «Самі позичальники-селяни усвідомили вже велику для себе користь «пожичать» гроші саме в банку, де з них не візьмуть великих відсотків, і повертають свої борги раніше терміну. Так, наприклад, в минулому квітні місяці багато селян-позичальники банку повернули позики, термін сплати яких настане в липні і навіть у серпні».
Напевно добре б склалась доля банку в Почаєві, проте у 1914 році розпочалась війна і це був аж не як сприятливий час для розвитку банківської справи в регіоні.
Тетяна Яцечко-Блаженко

Новини партнерів

Останні новини

Оголошення