На Шумщині дівчина пішла в ліс по гриби, а знайшла зуб доісторичного бізона 📷


19-річна Олена Манзюк з села Угорськ Шумського району пішла у ліс по гриби, а виявила цінну знахідку – зуб бізона. Ці доісторичні тварини, які є  сучасниками мамонта, печерного ведмедя, вимерли у післяльодовиковий період. Тепер унікальний зуб поповнив колекцію Шумського краєзнавчого музею.

[ads-post]
Зуб подвійний, без корінця. Довжина – 42 мм, ширина 32 мм, повідомила науковий співробітник Шумського краєзнавчого музею Лариса Колесник.  – Ці бізони вимерли 9 тисяч років тому у післяльодовиковий період, – каже вона. – Зуб вирізняється величиною, кольором, специфічним виглядом, він не схожий до зубів сучасних травоїдних тварин. Коли дівчина принесла цей зуб у музей, ми одразу зрозуміли, що це цінна знахідка. До речі, у нас у музеї є ще закам’янілі пазурі ведмедя того самого періоду. Ці тварини вимерли більше 10 тис років тому. Олена Манзюк розповіла, як знайшла зуб. Дівчина каже, що любить збирати цікаві камінчики та інші речі і коли на землі після дощу побачила щось оригінальне – звернула увагу.

– Я ходила у ліс по гриби. На дорозі біля лісу побачила, що щось стирчить з-під землі, – каже Олена. – Думала може камінчик якийсь, трохи розпорпала землю і дивлюся, – щось таке не схоже ні на що, якийсь нестандартний зуб. Очевидно його вимило водою. Я принесла знахідку додому, помила і почала шукати в інтернеті, що це може бути і знайшла схожий зуб бізона. Віднесла його в музей.

Побачити зуб доісторичного бізона та закам’янілі пазурі ведмедя післяльодовикового періоду можна у Шумському краєзнавчому музеї.

Новини партнерів

Останні новини

Оголошення