Чи продовжить падати курс долара в Україні

Курс долара фіксує річні мінімуми. Опитані банкіри і фінансисти стверджують, що курс гривні може зміцнитися до 24 грн/$, якщо іноземні інвестори в такому ж темпі будуть купувати ОВДП.

Вчора курс гривні продовжив висхідне ралі, пробивши чотирирічний максимум, досягнувши позначки в 25,02 грн/$ за ціною покупки. Останній раз курс гривні на такому рівні перебував в середині серпня 2016 року. На чорному ринку ціна покупки долара впала нижче 25 грн/$, — до 24,85-24,92 грн/$.
Що зміцнює курс гривні
Опитані НВ Бізнес банкіри та аналітики одностайно стверджують, що зміцнення курсу гривні триває за рахунок грошей іноземних інвесторів, які купують гривневі облігації внутрішньої держпозики (ОВДП). «Зміцнення курсу гривні пов'язане з активним заходом нерезидентів в ОВДП і сезонною низькою діловою активністю», — сказала НВ Бізнес скарбник Forward Bank Наталя Шишацька.
За словами директора департаменту казначейства Піреус Банку Ігоря Якобчука минулого тижня загальний обсяг куплених нерезидентами ОВДП в грн виріс на 4,7 млрд грн, — до 74 млрд грн, а НБУ купив на міжбанківському валютному ринку 261 млн доларів США. «Не дивлячись на валютні інтервенції НБУ курс $/грн продовжив зміцнюватися, досягнувши у вівторок рівня 25», — сказав він.
Відзначимо, що за підсумками минулого тижня НБУ збільшив викуп валюти в 6,5 разу, в порівнянні з попереднім тижнем ($40 млн). Всього з початку року Нацбанк купив на міжбанку $2,4 млрд, тоді як продав — $231,43. Чиста купівля валюти регулятором склала $ 2,17 млрд грн.
Директор департаменту казначейства і фінансових установ ОТП банку Антон Коваленко уточнив, що з 74 млрд грн, куплених нерезидентами ОВДП, 71,3 млрд грн — номіновані в гривні.
Відзначимо, що у вівторок, 30 липня, коли курс гривні пробив черговий максимум, Мінфін на аукціонах продав гривневих ОВДП на 17,2 млрд грн, разом загальна сума ОВДП на руках у нерезидентів становить 91,2 млрд грн або більше $3,6 млрд.
«Основний фактор, що впливає зараз і фактично, і психологічно і є також наслідком поліпшення бізнес-очікувань — це великий попит з боку іноземних інвесторів на державні боргові папери, номіновані в гривні. Іноземці продають валюту і на отриману гривню купують ОВДП, тим самим продавлюючи курс (долара — Ред.) Вниз, але допомагаючи, як ми бачимо, НБУ поповнювати валютні резерви країни», — сказав директор департаменту казначейства і фондових ринків Правекс Банку Артем Красовський.
Красовський додав, що рекордні вкладення іноземними інвесторами в ОВДП збіглися зі сприятливою ціновою кон'юнктурою на зовнішніх ринках, що позитивно позначається на торговельному балансі країни, і з успішно пройденими виборами.
Також, за словами Коваленка, вплив на ринок здійснило і Держказначейство, яке відшкодовувало ПДВ (минулого тижня були транші на 2,1 млрд грн, а також — на 4,4 млрд грн).
«Курс вниз штовхає високий попит, який пред'являють нерезиденти на український борг, номінований у гривні. Причиною цього є диференціал процентних ставок між гривнею і доларом США. Зараз $ 12,9 трильйонів бондів розвинених країн (25% всіх подібних інструментів) торгується з негативною прибутковістю і рекордні 26% номінованих в євро корпоративних облігацій інвестиційного рівня також мають негативну прибутковість. У світі йде битва за прибутковість. Тому, в обставинах, що склалися попит на гривню очевидний і зрозумілий, а також обумовлений дивергенцією між монетарною політикою НБУ і монетарною політикою основних світових центробанків. Регулювати цей потік можна величиною облікової ставки по гривні», — пояснює начальник управління дилінгових операцій банку «Південний»Олег Ропяк.
Крім того, як підкреслив керівник підрозділу з корпоративного аналізу інвестгрупи ICU Олександр Мартиненко, портфель ОВДП нерезидентів має високий потенціал зростання. «Навіть незважаючи на таке стрімке зростання, портфель ОВДП у власності іноземних інвесторів залишається в десятки разів менше, ніж в найбільш часто порівнюваних з Україною за параметрами ринку локальних держоблігацій — Єгипті та Нігерії», — сказав він.
Як довго гривня зможе утримуватися на рівні 25 грн/$
Банкіри впевнені, що курс гривні пербуватиме на поточному рівні доти, доки облікова ставка НБУ буде залишатися високою. «Складно сказати, що може змінити сформований тренд. Обсяг вкладених коштів уже видається не дуже пропорційним ємності внутрішнього валютного ринку і ємності ринку цінних паперів. Однак, висока процентна ставка, схоже, нівелює інші ризики для інвесторів», — стверджує скарбник Глобус Банку Дмитро Лазарєв.
З ним погоджується Красовський з Правекс банку: «І НБУ і Мінфін планомірно знижують облікову ставку і прибутковість своїх інструментів слідом за показниками інфляції, яка поки що виглядає помірною. За очікуваннями НБУ, в кінця 2020 облікова ставка може бути знижена до 8% з поточних 17%, а в кінці цього року до 15,5-16%», — сказав він. Відповідно, за його словами, прибутковість ОВДП також будуть знижуватися з ще більшими темпами. «На якомусь етапі привабливість українських боргових інструментів і ризик країни почнуть врівноважуватися, прибираючи надлишковий попит, але, коли саме це станеться — зараз точно спрогнозувати неможливо», — сказав банкір.
Антон Коваленко впевнений, що сьогоднішній тренд триватиме до кінця літа, курс буде коливатися в межах 25-25,6 грн/$.
«Високий попит іноземців на ОВДП і майбутня сплата податку на прибуток експортерами в серпні можуть дозволити гривні протриматися на поточних рівнях або навіть ще більше зміцнитися до кінця літа», — вважає Олександр Мартиненко.
Даєш 24
Красовський більш оптимістичний, за його словами, курс гривні може пробити позначку в 24 грн/$. «Перш за все, це буде залежати від НБУ і від того, наскільки активно він буде абсорбувати в резерви надлишки валюти з ринку», — сказав Красовський.
З ним солідарний начальник управління інвестиційно-торгового бізнесу Банку Альянс Станіслав Лисянський. «На цей момент не спостерігається глобально серйозних причин до зміни тренда, крім суттєвого зменшення прибутковості за випусками нових ОВДП з боку Мінфіну. Наступне рішення щодо облікової ставки НБУ буде тільки у вересні. Тому попит з боку нерезидентів повинен бути на колишньому рівні. Таким чином якщо НБУ не буде масово скуповувати валюту з ринку, то є всі шанси до кінця серпня пробити позначку 24 гривень за один долар США», — сказав він.
Олександр Мартиненко з ICU очікує, що якщо попит на ОВДП з боку нерезидентів продовжить залишатися на поточних високих рівнях, то, до кінця поточного року вони можуть наростити свій портфель ще на $2-3 млрд. «А курс гривні може пробити 24 грн/$» , — вважає він.
Що розверне курс гривні до зниження
Якщо НБУ не буде масово скуповувати валюту з ринку, то є всі шанси до кінця серпня пробити позначку 24 гривень за один долар США
Розворот може початися восени разом з ростом девальваційних очікувань населення і великих гравців валютного ринку, стверджує Мартиненко.
«Статистика останніх років показує, що традиційно девальвація гривні відбувається в серпні-вересні, чому, зокрема, сприяють більш активні закупівлі газу перед опалювальним сезоном. Проте, якщо нерезиденти продовжать активно інвестувати в ОВДП ця статистика може бути порушена», — сказав директор департаменту казначейства Піреус Банку Ігор Якобчук.
Красовський додає, що є й психологічний фактор, який може вплинути на курс гривні. «Істотне зміцнення курсу вже само собою є сильним психологічним фактором, закладає очікування неминучого розвороту і створює ефект стиснутої пружини, тобто при найменшому натяку на перелом тренду, курс буде прагнути вгору, підігріваючись психологічними і спекулятивними настроями. Але, повторюся, фундаментально поки що немає причин для різкого обвалу курсу», — зазначив він.
Крім того, за словами Лисянського тиск на гривню буде чинити активізація імпорту в осінній період, як наслідок активної економічної фази. «Ну і політичний фактор не варто прибирати з рахунків. За несприятливої ситуації нерезиденти, можливо, захочуть достроково зафіксувати свої результати, що призведе до виходу капіталу з країни і девальвації гривні до рівнів 27-28 грн за долар США», — попередив він.
Дійсно, за словами Красовського, останнім часом часто з'явилися висловлювані побоювання щодо можливого обвалення ринку в разі різкого виходу нерезидентів з ОВДП, але для паніки немає підстав. «На поточний момент Мінфін проводить правильну політику пріоритизации залучення довгострокових ресурсів і заміщення "коротких" боргів, таким чином, мінімізуючи можливість одномоментного виходу з паперів і тиску на курс», — заспокоїв він. 

Новини партнерів

Останні новини

Оголошення