Масштабне подорожчання доб’є українців восени: комуналка, продукти і це ще не все

Ослаблення гривні фахівці очікують уже в середині вересня, тому курс поповзе вгору, а на кінець року очікують 27-28 гривень за долар. Як йдеться в матеріалі ТСН, українцям слід готуватися до подорожчання продуктів і комуналки.
[ads-post]Згідно з прогнозами, восени найбільш вдарить по гаманцю українців вартість картоплі. Вона вдвічі дорожче, ніж в минулому році, проте у вересні ціни на картоплю будуть найдешевші – 12-13 гривень за кілограм.
Схожа ситуація і з цибулею. Зараз кілограм торгують по 12-13, а то 16 гривень. В мішках – по 10. Експерти радять запасатися цибулею в жовтні-листопаді. Тоді буде дешевше.
Решта овочі – морква, капуста – виросли в ціні на 7-8 відсотків у порівнянні з минулим роком. А ось гречка знову б’є цінові рекорди. Адже крупи посіяли на 60 відсотків менше, ніж у минулому році. Кілограм обійдеться в 25-30 гривень. Подорожчає і цукор.
Також варто чекати подорожчання хліба, адже він щороку дорожчає на 22-23 відсотки, при цьому всі продукти будуть тільки рости в ціні.
Крім цього, нафтопродукти – бензин, дизель, зріджений газ – дуже залежні від курсу долара. І оскільки зараз гривня міцна, то ніяких передумов для подорожчання немає.
“Кожна зайва гривня в курсі означатиме десь 60-70 а то і більше копійок зростання ціни бензину, дизельного палива і скрапленого газу в роздробі”, – говорить експерт енергетичного ринку.
Крім того, фахівці попереджають, що комунальні платежі виростуть на 15-20%.
Першою подорожчає вода. Адже вона залежить від електроенергії. А згідно з новим законом про ринок електроенергії, водоканали повинні закупити електрики заздалегідь зі 100-відсотковою передоплатою.
“Уже зараз чимало водоканалів в піковому стані, тому що у них немає коштів розплатитися, з ними не укладають договори, не пропонують електроенергію”, – розповів експерт житлово-комунального господарства.

Новини партнерів

Останні новини

Оголошення