Бути чи не бути «Майдану Волі» у Кременці?


Впродовж останніх кількох тижнів тривають активні обговорення щодо проекту благоустрою площі Майдан «Волі» у Кременці, що на вул. Шевченка навпроти Лютеранської Церкви. Зараз на цьому місці стихійний ринок, торгівля на якому не санкціонована, а продукти харчування придбані там можуть становити небезпеку для споживачів, адже не проходять жодних перевірок. Згідно технічного огляду і оцінки стану об’єкта, загальний технічний стан території площі – незадовільний. Таку ситуацію можна змінити найближчим часом, оголосивши тендер на виконання робіт та розпочавши реконструкцію.

Зокрема робочим проектом передбачена реконструкція площі із заміною покриття з бетонних плит, влаштування покриття ФЕМ, озелененням, влаштуванням лав, сміттєвих урн, влаштуванням підпірних стінок, постаменту під пам’ятник Борцям за Волю України та зовнішнього освітлення. Також за проектом на площі спорудять пішохідний світло-динамічний фонтан.

Із необхідних на реалізацію 7,8 млн. грн. на сьогодні Кабінет Міністрів України виділив із державного бюджету 4,8 млн. грн., котрі потрібно освоїти до кінця 2019 року. В іншому випадку кременчани залишаться без площі, і без коштів.

Найбільші побоювання та обурення щодо реконструкції у представників громадських організацій викликала необхідність зрізання та викорчовування 11 дерев. Та згідно проекту на новій площі окрім газонів та квітників висадять 15 дерев (попередньо катальпи, каштани та тюльпанові дерева), котрі стануть окрасою центру міста, адже доглядатимуться фахівцями і не ростимуть хаотично.

Проте міська рада не могла не розглянути петиції, що була зареєстрована на сайті Кременецької міської ради та зібрала 251 голос, 30 з котрих кременчани згодом відкликали. Дехто із громадян, що підписали петицію, не є мешканцями міста, а живуть та приписані у навколишніх селах.

Відтак, розглянувши звернення щодо внесення змін у проект будівництва «Благоустрій площі «Майдан Волі» з метою залишення зелених насаджень, виконавчий комітет Кременецької міської ради прийняв рішення: відмовити в задоволенні звернення.

Втілення проекту – це можливість для кременчан отримати місце для відпочинку, а заразом вшанувати пам'ять людей, що померли відстоюючи Незалежність України, встановивши пам’ятник. А гостям міста ми покажемо, що Кременець – це справжнє європейське місто зі збереженими архітектурними пам’ятками та осередком громадського життя.

Новини партнерів

Останні новини

Оголошення