Хто насправді заснував найстаріший в Україні Кременецький ботанічний сад

Картинки по запросу Кременецький ботанічний сад
Засновниками найстарішого в Україні – Кременецького ботанічного саду вважають відомого садівника Діонісія Мак-Клера (Міклера) та викладача природничої історії Кременецького ліцею, відомого і заслуженого дослідника флори, доктора медицини та ботаніки Віллібальда Бессера. 

Про справжнього засновника саду та його першого директор Францішека Шейда мало хто знає навіть у Кременці. Все, що нині нагадує про нього – пам’ятна дошка на будинку, де мешкав науковець. На Монастирському кладовищі, де був похований Шейд, навіть не зберігся надгробок. – Францішек Шейдт (2 квітня 1759, Краків – серпень 1807, Кременець) – забутий творець ботанічного саду в Кременці, він заслуговує на належне поцінування. Народжений у Кракові, залишив свій слід на Волині. Як перший директор Кременецького ботанічного саду та перший професор природничої історії Вищої Волинської гімназії, – розповідає про Шейда кременецька письменниця Юлія Бондючна у Інтернет виданні «Золота пектораль».
Якби свого часу Францішек Шейд не приїхав до Кременця, ботанічного саду у цьому місті могло б і не бути. Адже спочатку його хотіли організувати у Вінниці. Та Шейд написав листа відомому меценату Гуго Колонтаю і пояснив – чому сад краще облаштувати в Кременці. – Ваша Ясновельможність пише, як і ясновельможний пан Чацький, що Волинська губернія призначена для математичних наук, що там мають деякі частини медицини викладати, а разом із тим, що по інших губерніях будуть закладені ботанічні сади, у Вінниці – найсолідніший із огляду на найбільш м’який клімат. Зізнаюся Вашій Ясновельможності: не розумію такого поділу наук.
Чому не в одному місці мають бути згромаджені всі науки? Нащо в кожній губернії має бути окремий ботанічний сад? І яка потреба в таких великих витратах на заснування та утримування тих розокремлених садів? Закладення одного пристойного ботанічного саду – це не вибрики. Ясновельможний пан знає, що на заснування тутешнього садочка з двома мізерними оранжерейками витрачено в нинішніх цінах 15 000 злотих, а на його утримання протягом 18 років пішло ще 100 000. Чи не краще було б мати один, але добре оснащений, який би в усіх частинах ботаніки в кожному разі повністю відповідав своєму призначенню для суспільної користі? І чому цей сад має бути відокремлений від генеральної інституції? Якщо тільки з причини клімату, то ясновельможний пан визнає, що різниця у кліматі Кременця та Вінниці не є аж така велика, щоб мати вплив на ботанічний сад, який у кожному кліматі існувати може…».
І Вілібальт Бессер, і Діонісій Міклер згодом також надзвичайно багато зробили для розвитку Кременецького ботанічного саду. Та насправді вони продовжили велику справу, що започаткував Францішек Шейд
Від Тарнополя до Тернополя

Новини партнерів

Останні новини

Оголошення