Вкусив кліщ? Несіть його до лабораторії!


На Тернопільщині, як і загалом в Україні, протягом останніх трьох років збільшилась кількість нападів кліщів на людей, часто — інфікованих.
Медики щовесни нагадують мешканцям, що маленький кліщ може принести великі проблеми. Інформації, як захиститись від нападу кліща, як вийняти його, коли вп’явся в тіло, нині чимало. Знають краяни й те, що треба дослідити кліща, але де саме, скільки це коштує, про що скаже висновок — не всім відомо. Поділюся особистим. Минулого тижня після прогулянки я виявила у свого 4-річного сина кліща на животі. Вийняти вдалося змоченим водою та намиленим ватним тампоном. Що ж робити з кліщем? «Треба нести в санстанцію…» — радили знайомі. Запакувала кліща в пакетик, а вранці пішла шукати лабораторію. У «Тернопільському лабораторному центрі МОЗ України» дізналася, що кліщів досліджують у їхній лабораторії особливо небезпечних інфекцій, що на вул. Федьковича, 13 у Тернополі, на території колишньої обласної санепідстанції. Потрапити до приміщення непросто, адже це режимний об’єкт. Натиснула дзвінок, відчинили двері. Розповіла, що хочу дослідити кліща, а заодно розповісти про це читачам «НОВОЇ…». Завідуючий лабораторією Анатолій Даутов дозволив мені бути присутньою під час дослідження, а крім того, повідомив багато цікавої інформації про кліщів.

Хвороба Лайма: 150 випадків в області за рік

У 2017-ому до лабораторії особливо небезпечних інфекцій наші краяни передали на дослідження 900 кліщів, у 2018-ому — 2500 (17% з яких інфіковані). Цьогоріч вже принесли близько 300 кліщів, 15 % з них виявилися зараженими. У нашій області щороку в середньому діагностують 150 випадків хвороби Лайма (Лайм-бореліоз), збудником якої є кліщі. Інших недуг, переносниками яких є кліщі, на щастя, не фіксували.
Анатолій Даутов дослідив вже тисячі кліщів.
— Не всі приносять кліщів на дослідження, звертаються 30 % потерпілих, не кожен усвідомлює небезпеку, — каже Анатолій Григорович. — Добре, якщо кліщ не інфікований, а якщо передав людині недугу… Іноді симптоми можуть не проявлятися, але відбувається ураження серцево-судинної та нервової систем, опорно-рухового апарату. Буває, що людина навіть не знає про причину недуги. Тільки аналіз крові людини на наявність імуноглобулінів класів М та G до збудника кліщового бореліозу дає відповідь. У нашій лабораторії проводимо таке дослідження.
Найбільше кліщів виявляють у Тернополі та Тернопільському районах, це результат урбанізації. В обласному центрі велике скупчення людей, а отже, — поле для «полювання». Часто кліщі нападають на людей на Кременеччині, Чортківщині, Теребовлянщині, Гусятинщині. У нас є зоогрупа, яка виїжджає в райони і збирає кліщі для дослідження методом «прапора». Після підрахунку іксодових кліщів робимо висновок щодо епідеміологічної безпеки тієї чи іншої місцевості. Летальних випадків після укусів кліщів й інфікування людини на Тернопільщині, на щастя, не зафіксовано.

Кліщі живуть на мишах, птахах та їжаках

— Не всі знають, що кліщі належать до класу… павукоподібних. Навколишньому середовищу вони приносять певну користь, а ось людям — чимало проблем. Кліщі можуть передати до 14 інфекційних захворювань, — наголосив завідуючий лабораторією. — Крім Лайм-бореліозу, можуть заразити людину кліщовим енцефалітом, туляремією, лептоспірозом та іншими небезпечними хворобами. На Тернопільщині офіційно не зареєстровано випадків передачі людині кліщового енцефаліту, хоча, можливо, й були, адже наші краяни працюють у Росії, де є прояви інфекції. В нашій області є два основні види кліщів: Ixodes ricinus та Dermatocenter. Активність кліщів припадає на квітень-травень та серпень-вересень. Є чотири стадії розвитку кліщів: яйця, личинки, німфи та імаго.
Нападають не усі кліщі, а, як правило, самки. Щоб дати потомство, самка повинна напитися крові — людської або від тварини. За один виводок самка відкладає тисячі яєць. Звідки кліщі підхоплюють інфекції? Здебільшого від мишовидних гризунів. Окрім мишей, кліщі живуть на птахах та їжаках. Найбільш небезпечні — їжаки, бо вони практично не вмиваються, на них надзвичайно багато паразитів. Кліщі не впадають у сплячку, зимують здебільшого на гризунах у норах. Якщо миша далеко не побіжать, то птахи переносять кліщів на іншу територію. Пересуваються кліщі по землі, хоча можуть падати і з птахів. Розмови про те, що кліщі літають ледь не як дирижаблі або планери — перебільшені (усміхається, — авт.). Максимально кліщ може пройти метр-півтора, піднятися на траву заввишки 15-20 см, а далі чекає на жертву. Він має чутливі рецептори, «знаходить» людину за температурою. Кліщ чіпляється за одяг і переповзає на тіло. Обирає для укусу ніжні частини — шию, геніталії, руки. Буває, що кліщі кусають немовлят, заповзаючи через візочок або від мами. Чим довше кліщ перебуває на тілі, тим більша ймовірність зараження.

Там, де хащі, там — кліщі

Якщо в Україні хворобу Лайма вперше діагностували в 2000-ому, то загалом в світі збудник кліщового бореліозу вперше виявили у 1975-ому році в США.
— Повалені дерева, хащі — це розсадник кліщів. Звісно, не можемо обробляти препаратами цілі міста, села, бо все загине, але потрібно хоча б парки та зони відпочинку, — вважає Анатолій Григорович. — У старі часи не так боролися з кліщами, як з мишовидними гризунами, тобто починали з першопричини. За кордоном питання профілактики зараження від кліщів під пильним контролем держави. Я мав нагоду побувати в Інституті медицини села в Любліні, й дізнався, що, скажімо, тамтешні працівники лісового господарства отримують безкоштовну вакцину. А у нас, поки не станеться біда, нічого не роблять. Ми уже три роки б’ємо на сполох через небезпеку кліщів, а віз і досі там… Люди самі відповідальні за своє здоров’я, тому мають вживати необхідних заходів у разі укусу кліща. Щоб бути певним у своїй безпеці, варто дослідити кліща, а потерпілому — здати аналіз крові. На тілі людини кліщ може триматися кілька днів. Виявивши паразита, спробуйте вийняти його. Є багато способів, як це зробити. Не радив би заливати олією, бо кліщ тоді панікує, у нього відбувається викид мас зі шлунка, тому збільшується вірогідність зараження людини. Якщо ж кліщ заліз глибоко, потрібно звернутися до травмпункту, де видалять його і запакують для передачі до лабораторії.

Дослідження кліща — 73 гривні

Лабораторія особливо небезпечних інфекцій «Тернопільського лабораторного центру МОЗ України» — один із профільних державних закладів, в якому досліджують кліщів. Сюди привозять підступних комах з усіх районів. Є ще приватні лабораторії, але вартість послуг там значно вища.
— Наша лабораторія працює з 8-ої до 17-ої години, крім вихідних. Громадяни передають нам кліщів через спеціальне віконечко, — розповідає завідуючий лабораторією. — У шафі біологічної безпеки проводимо обробку матеріалу, переносимо його в пробірку. У бактеріологічній кімнаті вскриваємо кліща і досліджуємо за допомогою потужного мікроскопа німецького виробництва, який дає збільшення в 400 разів. Кращий результат буде, якщо принесли живого кліща, хоча за фрагментами також можна зробити висновок. Якщо кліща вийняли на вихідних, то його можна протримати до понеділка запакованим у холодильнику. Протягом години-другої після звернення до нас видаємо результат, на основі якого потерпілі звертаються до лікаря-інфекціоніста. Вартість дослідження кліща в нашій лабораторії — 73 гривні. Вивчаємо також кров людини щодо збудника хвороби Лайма. З такою метою звертаються люди, яких вкусив кліщ, але вони не помітили його. Дослідження коштує 174 грн.
Анатолій Даутов вскриває принесеного мною кліща, який виявився німфою, тобто ще не дорослою особиною, а також для порівняння — імаго, якого зібрали в одному з районів. Показує пробірку з кількома такими кліщами. Далі біоматеріал розміщує на скельце і ставить під мікроскоп, зображення виводить на екран. Обидва кліщі виявилися неінфікованими.
— Кожен кліщ, незалежно від стадії розвитку, може нести небезпеку, — зазначає завідуючий лабораторією. — Кліщ напивається крові в десятки разів більше, ніж його вага. Під мікроскопом у біоматеріалі, крім різних клітин кліща, добре видно еритроцити з крові людини. Звиті форми  борелій легко розпізнати, іноді вони бувають переплетені, як коси. Після укусу кліща потрібно обов’язково відвідати інфекціоніста й пройти курс лікування. Звісно, треба остерігатися кліщів, але це не означає, що мусимо тільки сидіти в помешканні, не ступати й кроку до парку чи лісу. Можна і треба ходити на прогулянку, дихати свіжим повітрям, але після того варто ретельно оглянути тіло, прийняти душ, струсити та випрати одяг.

Новини партнерів

Останні новини

Оголошення