Голова виборчої комісії про роботу, зарплату та все, що відбувається після закриття дільниці


Лілія Якимчук голова однієї з дільничних виборчих комісій на Кременеччині. Нам вона розповіла, як влаштовано роботу комісії, що в цьому найтяжче, хто виконує роботу на платній основі та за що можуть оштрафувати або притягнути до кримінальної відповідальності.

Жінка працює на виборах вже не вперше. Має досвід роботи головою ДВК минулих виборів. А поза виборами вона головний бухгалтер приватного підприємства.
Офіційно робота на дільниці стартувала 13 березня. До цього всіх зібрали представники Збаразької ОВК. Роздали списки членів на кожну дільницю, методичні матеріали,  договори та все, що стосується виборів. На цих зборах, як правило, присутні також секретарі і заступники.
“Того ж дня, ввечері, я провела перше засідання всіх членів ДВК на своїй дільниці”, — каже Лілія Якимчук.
На першому засіданні члени комісії складають присягу. За змістом це “проводити чесні вибори, чесно служити країні...”. Присягу оформляють письмово і затверджують підписом.
Одразу ж розподілили обов'язки між членами ДВК.
“Ми визначилися хто буде працювати на платній основі. Такі члени ДВК звільняються від виконання обов'язків за основним місцем роботи на час виборів, так як це передбачено законом. Стаж при цьому зберігається”, — каже Ліля.
На кожній дільниці на платній основі працюють максимум три людини.
Зарплату їм нараховують від мінімальної, але не менше, ніж людина отримувала за основним місцем роботи.
“Якщо, один із членів комісії працює на роботі офіційно і, скажімо, має шість тисяч зарплати, він бере довідку за останніх два місяці і подає в окружну ОВК. Тоді йому йдуть нарахування вже з цієї зарплати, яку б він мав отримати на роботі. Щоб не було так, що хтось звільнився на основному місці, пішов на вибори і отримав дуже мало”, — додає Ліля.
Дільниця почала працювати 13 березня. Відтоді протягом дня там хтось завжди є з 9.00 до 17.00, приймали чимало звернень і телефоном.
“Спершу ми працюємо за попередніми списками. Їх надають з відділу реєстру виборців. Дільниця для всіх відкрита, кожен може прийти і перевірити чи є він у списку. Можливо, є розбіжності за адресами чи хтось хоче подати заяву про голосування за місцем проживання”.
Були заяви про те, що люди не включені до попереднього списку виборців. Виборці зверталися до державного реєстру виборців.
Разом із списками члени дільниці отримали іменні запрошення на вибори.
“Ми запрошення для наших виборців роздали ще в перші дні роботи”, — каже Ліля.
З цим було складно. Люди не охоче відкривають двері, а члени ж ДВК мають роздати запрошення особисто кожному. 
У поштові скриньки запрошень не кидали. З кожним виборцем мали поспілкуватися особисто.
Владося роздати всім, хто зареєстрований на дільнці. За попереднім списком її дільниця налічує 1835 виборців. Це дільниця медичного гуртожитку. Всього на дільниці працюють вісімнадцять осіб.
“Вони розносять запрошення, з’являються на засідання і прийдуть на роботу на день виборів”, — каже Ліля.
Якщо потрібно провести засідання, то голова комісії проводить їх після 18 години, щоб всім було зручно.
Кожен член ДВК є представником від якогось кандидата в президенти. Членів ДВК подають виборчі штаби. 
Сама ж Ліля представляє Олега Ляшка, як і минулих виборів.
За кілька днів до виборів привозять бюлетені.
“Зазвичай усіх голів комісій цього дня збирають у залі засідань районної ради”, — каже Ліля.
Їх супроводжують не менше трьох членів комісії і поліцейський. Бюлетені передають головам і вони відразу везуть їх на дільницю.
На дільниці бюлетені розпаковують, перераховують, щоб все зійшлося із кількістю виборців, на кожному ставлять печатки. Якщо є розбіжності, то складають акт. Після цього все складають до сейфа. Опечатують до дня виборів, і залишають під наглядом поліцейського.
Поліція чергує на дільниці цілодобово і не має права її залишити.
Лілія зізнається, що робота складна. Потрібно досконало вивчити закони про вибори, слідкувати, щоб не було порушень.
“Все надто серйозно, від штрафу — до кримінальної відповідальності”.
Оштрафувати можуть за порушення прав громадян на ознайомлення із списком виборців, за агітацію під час виборів, підкуп виборця чи втручання під час голосування.
Кримінальну відповідальність визначають за рішенням суду. Загалом це несанкціоновані дії з держреєстром, підробка виборчих документів, викрадення чи знищення бюлетенів, пошкодження виборчої скриньки.
За це можна отримати до 10 років позбавлення волі.
Додає, що за її практики ніяких аж надто критичних порушень не ставалося. За винятком того, коли виборці намагалися проголосувати за допомогою не тих документів.  
“Був випадок, коли виборець приходив із посвідченням водія та починав вимагати бюлетень. Законом передбачено чітко кілька позицій, за якими можна голосувати. Це паспорт, військовий квиток і тимчасове посвідчення громадянина України ”, —  каже Ліля.
Часом у день виборів заважають спостерігачі. Іноді вони можуть відволікати від роботи, втручатися у виборчий процес. Чого вони не можуть робити згідно законодавства.
Найбільший наплив людей у день виборів з 12 до 16 години. Перерви на обід немає, але члени комісії можуть підміняємо один одного.
Дільницю закривають рівно о 20-й. Готують засідання. В той час виборців вже не має.
“Оглядаємо скриньки, щоб не були пошкоджені. Починаємо рахувати бюлетені і писати протоколи про підрахунок голосів виборців на виборчій дільниці”, — каже голова комісії.
Якщо хтось із спостерігачів виявляє порушення, то складають акт. Потім секретар протоколи про те, як пройшли вибори на дільниці. Це стоси паперу. Потім додаються протоколи від спостерігачів. 
“Якщо на сьогодні є 39 претендентів, то має бути від кожного спостерігач і кожен з них має принести протокол про результати виборів на його дільниці”.
Всі невикористані бюлетені гасять, відрізають правий куток і упаковують окремо.  
Минулого разу не прийшло голосувати 300 осіб із майже двох тисяч зареєстрованих на дільниці  
Допоки не завершиться підрахунок голосів, виходити з приміщення дільниці ніхто не може.
Найскладніше — це здати протоколи і чекати на окружній комісії у черзі. Цей процес тривалий, оскільки з’їжджаються усі дільничні виборчі комісії з Кременецького і сусідніх районів. На це може піти по декілька годин.
“Ми тягнемо номерки, тоді нас викликають. З нами постійно є поліцейський”.
Члени комісії повинні чекати на дільниці навіть після закриття і підрахунку голосів.
“Всі очікують на дільниці до того моменту, поки голова ДВК не здасть бюлетені до окружної комісії”.

Це на випадок, якщо раптом щось піде не так.

Новини партнерів

Останні новини

Оголошення