Понад 100 років тому мешканці Кременця їли справжню московську ковбасу.
Одним з доказів цього є торгівельний документ за 1904 рік, який оприлюднила дослідниця Іра Дан-Коен. У ньому кременчанин І. Кульчицький просить пана Н. Григор’єва передати до Кременця потягом два пуди (майже 33 кг) копченої ковбаси.– Торгівля товарами спадкоємців почесного громадянина Миколи Микитовича Мінакова, м. Кременець, Волинської губернії. Існує з 1870 року. Кременець, 23 липня дня 1904 року. Пану Н. Г. Григор’єву. У Москві. «Шановний пане!
Прошу відправити товар з післяплатою на станцію Кременець Південно-Західної залізниці 2 пуди ковбаси копченої №2. Прошу вислати навпіл середньої і широкою. З повагою за спадкоємців М. М. Мінакова, прикажчик І. Кульчицький, – йшлося у повідомленні.
Також Ірина додає гуртовий прейскурант продукції Фабрики ковбасно-гастрономічних виробів Н. Г. Григор’єва за 1902 рік, де ковбаса, яку полюбляли кременчани на той час вартувала по 10 рублів за кілограм.