Особливості католицького Різдва та як святкують народження Христа у Кременці

Суттєвих відмінностей у святкуванні католицького й православного Різдва – немає, і добре, що їх мало, - каже ксьондз Лукаш Грохля, настоятель костелу Святого Станіслава в місті Кременці.
“А те, що  свято припадає на різні дати – то це пояснити просто, західні і східні церкви прийняли різні системи літочислення. Різдво – це спільне свято і головним є вшанування народження Ісуса”.
“Те, що свято припадає на різні дати – то це пояснити просто, західні і східні церкви прийняли різні системи літочислення. Різдво – це спільне свято і головним є вшанування народження Ісуса”
Це та подія на яку з нетерпінням чекають всі, незалежно від конфесії чи парафії. Різдво – це духовне свято, яке об'єднує близьких та рідних разом й наповнює людські серця теплом. А тепер 25 грудня, ще й отримало статус офіційного свята й вихідного.
“Це свято символізує єдність й обов'язково має проходити у родинному колі. А відмінність вбачає у тому, що для католиків свято Різдва є більше родинним, а ось для православних Різдво набуло більше релігійного значення. Помітив, що у католиків Адвент, тобто різдвяний піст, є не таким суворим, як у православних. А починається він за чотири тижні до Різдва, і включає у себе підготування до свята. «Символами Адвенту є вінок з ялинкових гілочок з чотирма свічками, кожної неділі посту запалюють по одній свічці,  а у день Різдва – всі, сповіщаючи  про прихід світлого свята», - розповідає ксьондз.  Католики, як і православні, святкують Різдво три дні, але останній день не є урочистим. Більшого значення посту католики надають перед Великоднем.
"Символами Адвенту є вінок з ялинкових гілочок з чотирма свічками, кожної неділі посту запалюють по одній свічці, а у день Різдва – всі, сповіщаючи про прихід світлого свята"
 У Кременецькому костелі також по-особливому готуються й до Різдвяної служби. «Ялинка, свічки, подарунки, колядки польською та українською мовами, вертеп – без цього, звісно, нікуди, але відколи я веду тут служби, мені хочеться завжди залучати дітей та молодь й вносити щось цікаве».  Два роки тому у Різдвяну службу внесли  новинку, представили фільм «Прийди до мене, Господи», відзнятий Валерієм Ольшанським, у якому були задіяні парафіяни храму. Серед яких, як зазначив  настоятель, багато й таких, які приїжджають із прилеглих сіл – Лідихова, Веселівки.  Є багато цікавих та активних людей серед парафіян.  Це, зокрема, велика родина Камінських, на Святвечір Лукаш завжди у них.  Марися Камінська також грає на органі вже 40 років. А ще є пані Зиновія.  Отець каже, що вона дуже активна і є прикладом для наслідування. У свої 95 вона навчає інших, пише пісні і, якщо дозволяє здоров'я, завжди приходить на службу Божу.
А ще цього року на Різдво ксьондз навчатиме дітей грати на гітарі й співати під супровід інструменту колядки.
Врочистості й величі святу додає божественна музика, які долинає з духового органу. Старовинний інструмент створений у Вільно  у 1886 році. Священик повідомив, що на Західній Україні це один із небагатьох  діючих до цього часу органів, такі інструменти є ще в Луцьку та Львові.
На Вілію (Святвечір перед Різдвом), 24 грудня, католики готують дванадцять страв і за святковим столом обов'язково залишають одне вільне місце для несподіваного гостя, для тих, хто має прийти. “У нас така традиція означає те, що жодна людина на Різдво не може бути самотньою. Ніхто не повинен у це свято почуватися покинутим чи забутим”.
“У нас така традиція означає те, що жодна людина на Різдво не може бути самотньою. Ніхто не повинен у це свято почуватися покинутим чи забутим”
Ще одним досить цікавим звичаєм й, очевидно, суттєвою відмінністю у  традиціях святкування  православного та католицького Різдва,  є ламання оплатка. Це хліб, який випікається у вигляді тоненьких пластинок, на яких часто зображені Марія з малям Ісусом та Вифлеємською зіркою. Він символізує тіло Христове.  На Святвечір усі члени сім'ї збираються за святковим столом і читають молитву, починає завжди наймолодший, потім  кожен ділиться своїм шматком оплатка й при цьому каже найщиріші побажання. Це символ єдності й любові. Якщо є родичі, які за тих чи інших обставин у це свято не можуть бути поряд, їм також надсилають оплаток, цим самим діляться своїм милосердям й передають побажання. До костелу люди також приносять такі хлібці й діляться одне з одним своїми шматками.
Скільки б відмінностей  й схожостей ми не знаходили, Різдво, чи то католицьке, чи то православне покликане об'єднати людей й нагадати їм, що Бог проявив своє благословення і з великої палкої любові подарував Спасителя. Отець Лукаш запевняє, що всі ми – християни, головними є віра і любов до Бога: «Якщо між нами не буде любові, то все це святкування не матиме жодного значення. І хоч є речі, які мають вагу для літургії, проте віра, любов і мир – неоціненні”
Фото: Ала Ольшанська
Автор: Катерина Зуб
Джерело: kremenets.city

Новини партнерів

Останні новини

Оголошення