Кременчан попередили про небезпеку ботулізму

Шановні Кременчани, будьте пильними та обережними, спалах ботулізму!!!

Що таке ботулізм?

Ботулізм – хвороба, що виникає в результаті отруєння токсинами бактерій ботулізму і характеризується важким ураженням центральної і вегетативної нервової системи. Збудник Clostridium botulinum постійно існує в ґрунті, він утворює спори, надзвичайно стійкі до впливу хімічних і фізичних факторів (витримують кип'ятіння протягом 5 годин і гинуть при 120° С через ЗО хвилин). Бактерії містять одну з найсильніших у природі отрут – ботулотоксин. Його смертельна доза для людини складає усього лише 0,3 мкг. Зараження людини ботулізмом відбувається під час вживання продуктів тваринного і рослинного походження: забруднених клостридіями фруктів і овочів, неправильно консервованих продуктів, через ковбаси, шинку, копчену рибу.
Хвора людина небезпечна для навколишніх через виділення в зовнішнє середовище бактерії з фекаліями, блювотними масами. Потрапляючи до травного тракту ботулотоксин не руйнується ферментами, а всмоктується у кров і розноситься по організму, "осідаючи" у різних відділах нервової системи. Зараження дорослої людини відбувається, як правило, через шлунково-кишковий тракт.

Звідки йде інфекція?

Експерти запевняють, що відрізнити інфіковані продукти від якісних неможливо. У зоні ризику – в'ялена, копчена та солона риба, гриби домашнього консервування, м'ясні та рибні консерви і домашня ковбаса. В Україні випадки ботулізму спричинені в основному споживанням в'яленої риби.

Ботулізм: основні симптоми:

  • нудота;
  • блювання;
  • характерний біль у животі;
  • рідке випорожнення без патологічних домішок;
  • порушення зору (хворого турбує "сітка" перед очима, двоїння предметів, важкість читання, що пов'язано з паралічем очних м'язів);
  • спрага, сухість слизових оболонок;
  • розлад ковтання;
  • може змінитися тембр голосу;
  • сильний головний біль;
  • запаморочення;
  • безсоння;
  • загальна слабкість;
  • підвищення температури тіла;
  • відчуття нестачі повітря, тягар в грудній клітці.
У Держпродспоживслужбі просять жителів не купувати в місцях стихійної торгівлі та на агропродовольчих ринкахм'ясні та рибні продукти домашнього виготовлення.
Медики звертають увагу на те, що найчастіше збудник ботулізму в риб’ячих нутрощах, з яких токсин і проникає в м’ясо. Тому найнебезпечніше вживати м’ясо саме біля ребер та ікру, адже ці частини можуть бути найбільше уражені інфекцією.

Коментарі

Загрузка... Вхід...
Тут немає коментарів Будь першим!

Написати нового коментаря

Comments by

Новини партнерів

загрузка...

Останні новини

Оголошення

загрузка...