Нові обмеження для невакцинованих: чого чекати вже найближчим часом

  • У Департаменті охорони здоров’я ТОДА відбувся черговий брифінг. Невакцинованих чекають нові карантинні обмеження.
  • Що розповіли та яка ситуація з захворюваністю та вакцинацією наразі – про це в матеріалі.
Станом на ранок, 30 листопада, в області 119 нових випадків хвороби. За добу 13 людей померли. Вже 6 грудня почнуть діяти нові карантинні обмеження.


– 24 листопада уряд змінив правила перебування в жовтій та зеленій зоні. З 6 грудня вступають нові карантинні обмеження, – каже директорка департаменту охорони здоров’я ОДА Ольга Ярмоленко. – Вони стосуватимуться здебільшого для невакцинованих людей. Зокрема, в «жовтій зоні» заборонено навчання в середньоосвітніх навчальних закладах, де немає 100% вакцинованих працівників. Заборонено відвідування кінотеатрів, театрів, фітнес клубів, закладів громадського харчування, міжміські та міжрегіональні перевезення. Не розповсюджуватимуться ці заборони на заклади, де 100% працівників будуть вакциновані і матимуть «жовтий» або «зелений» сертифікат. Також працівники можуть надати довідки про одужання від коронавірусу. Відвідувачі також повинні мати ковідний сертифікат, довідку про одужання або негативний тест на коронавірус.

Читайте також:

З 6 грудня в Україні почнуть діяти нові правила карантину. Що потрібно знати?

В зонах з «червоним» рівнем епіднебезпеки працівникам та відвідувачам вказаних закладів потрібно буде мати «зелений» сертифікат, тобто два щеплення. Підійде і довідка про одужання діє 105 днів з моменту діагностики захворювання. Відповідальність за недотримання карантинних вимог лягатиме на власників закладів. За порушення їм загрожує штраф від 34 до 70 тис. гривень – каже Ольга Ярмоленко.  

– Уряд зробив це для того, щоб зменшити навантаження на медичні заклади, – каже Ольга Ярмоленко. – Станом на 30 листопада у закладах міста всі пацієнти на стаціонарі невакциновані. Кожна людина може щепитися. В області діє 15 центрів вакцинації, 56 пунктів щеплення та 49 мобільних бригад. Доступні чотири види вакцини. Всього в області повністю щеплено 29% від загальної кількості населення.

Також щеплюють іноземних громадян, які наразі проживають на території області. Закликають вакцинуватися і вагітних.

– Ми також закликаємо вакцинуватися вагітним жінкам, щоб захистити себе та свою дитину, – каже Ольга Ярмоленко. – Вагітним дозволено вакцинуватися вакциною «Файзер». Це важливо, адже в області був зафіксований випадок материнської смертності на початку року. Дитину вдалося врятувати, але мама померла від ковіду. Наразі є ще одна жінка в акушерському відділенні з коронавірусною хворобою. Вона була в дуже тяжкому стані. Тривалий час була інтубована. Але, на щастя, стан її покращився, вагітність прогресує.

Тому медики радять не зволікати а захистити себе та своїх близьких. Вакцинація значно знижує ризики виникнення ускладнень чи смерті від коронавірусу.   

Новини партнерів

Останні новини

Оголошення