Кременець може готуватися до нових виборів

Міста обласного значення, у тому числі – Кременець, тепер зможуть розпочати процес об’єднання.

У Верховній Раді сьогодні, 14 березня, прийняли законопроект щодо особливостей добровільного об’єднання територіальних громад, розташованих на територіях суміжних районів (№5520 – прим.). Це дозволить, окрім іншого, провести перші вибори у низці вже об’єднаних громад. За це проголосували 232 народних депутатів.
Це дуже добре. Щоб усі розуміли, закон стосуватиметься не лише міст – обласних центрів, а й міст обласного значення, – уточнює Ігор Гірчак – виконавчий директор Тернопільського регіонального відділення Асоціації міст України. – Без ухвалення цього закону такі міста, наприклад, як Чортків, Кременець, Бережани не могли розпочинати процес об’єднання. Зараз – з’явилося зелене світло!
Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Геннадій Зубко задоволений рішенням депутатів, повідомили у його прес-службі.
– Ухвалення законопроекту – важливий крок, якого чекали десятки громад по всій Україні, – каже він. – Законопроект дає можливості і механізм для створення об’єднаних громад, до складу яких увійшли місцеві ради різних районів. А також, коли громади об’єднуються  навколо міст обласного значення… Багато громад залишилися поза можливостями відновити історичне об’єднання і створити ті громади, які весь час існували, але були поділені за часів радянської влади, щоб ними було простіше керувати…
Нагадаємо, відсутність підстав для призначення перших виборів у громадах, створених на межі районів або навколо міст обласного значення, ЦВК обґрунтовує необхідністю спочатку внесення Верховною Радою змін до меж відповідних районів. Хоча за зверненням Мінрегіону парламентський комітет із питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування надав роз’яснення, де йдеться, що вибори у таких випадках можна призначати і без внесення змін до меж районів пише Терен.

Новини партнерів

Останні новини

Оголошення