Голову Кременецької міської ради підозрюють у фальсифікації документів та відмиванні коштів

18 лютого 2016 року відбулася сесія Кременецької міської ради, під час якої було прийнято ряд рішень.

Серед них № 221, відповідно до якого вносилися зміни до «Програми про культурно-мистецьке життя на 2016 рік», а саме: передбачалося виділення 1,2 тис. грн. на заходи, пов’язані із Днем воїнів-інтернаціоналістів (афганців). Цілком невинне рішення, яке мало продовження через дев’ять місяців.
У квітні 2016 року за поданням нашої організації (ГО «Народна Рада Кременеччини» – прим.) та «Правого сектора» було відкрите кримінальне провадження щодо незаконної реалізації путівників «Кременець» у мережі торговельних закладів міста. Суть: на цій же сесії було виділено 37 200 грн. для розроблення та друку даного путівника, який мав стати своєрідною рекламою міста по статті «КФК 110103 Філармонії, музичні колективи і ансамблі та інші мистецькі заклади та заходи.» Зважаючи на те, що путівники друкувалися за бюджетні кошти, реалізації вони не підлягали.
У ході кримінального провадження з’ясувалося, що частину тиражу у видавця викупили місцеві підприємці та педакадемія, внаслідок чого витрати з міської ради склали 30 120 гривень. Видавець пояснював появу путівників у продажі тим, що надрукував на всяк випадок більший тираж – близько 200 штук, але браку не було, не пропадати ж добру, ось він їх і реалізовує. Ревізія фінінспекції, яка проводилася влітку, фінансових порушень не виявила.
Але на початку грудня 2016 року проводиться нова ревізія по даному факту, яка зацікавилася, а де ж ділися близько 1800 екземплярів путівника, які були взяті на облік міськрадою? Простіше кажучи, виявляється, що не було ні відповідного положення, ні обліку, і хто кому давав-дарував путівники, – невідомо. У такому бардаці у дійсності частина тиражу могла піти і на реалізацію, оскільки путівники у реалізації були зафіксовані і у Збаражі, і інших містах. Чи причетні до даної реалізації посадовці із Кременецької міськради, – встановити уже не вдасться.
Але дурницю хлопці зробили. Після того, як почалася нова фінансова перевірка, вони (чи він) вирішили підстрахуватися, і у вищезгадане рішення № 221 внесли ще один – третій пункт, за яким вносилася ще одна зміна до «Програми культурно-мистецького життя», а саме: передбачалося виділення 30 120 грн.. на закупівлю путівника для роздачі делегаціям, у різноманітних закладах міста, під час свят, урочистостей і т.п. Підозра про зміну змісту рішення з’явилася після того, коли його текст було знято із сайту Кременецької міської ради на початку грудня, та внесено із зміною. Нагадуємо: зміна рішення сесії здійснюється виключно самою сесією. У протилежному випадку це підробка документації.
Депутатами від «Народного контролю» Кременецької міської ради було витребувано копії протоколів відповідної комісії та сесії, у яких не зафіксовано жодних змін до проекту відповідного рішення, яке стосувалося б питання щодо путівника. Що цікаво, на клопотання надати копію відеозапису даної сесії для того, щоб перевірити даний момент, одержали відповідь: «Відео усіх сесій наявні, але дана кудись пропала.» Виникає просте запитання: а що хоче приховати міська рада?
Про те, що підміна рішень сесії стала звичною практикою для апарату Кременецької міської ради, свідчать і події, пов’язані із сесією, що відбулася 23 грудня 2016 року. Дану сесію можна узагалі внести претендентом на запис до Книги рекордів Гіннеса: 131 сесійне питання було розглянуте, обговорене та проголосоване за півтори години: у середньому на одне рішення приділялося 42 секунди – про яку якість рішень у даному випадку можна говорити?!
На даній сесії приймалася «Програма соціально-економічного розвитку Кременця на 2017 рік»: зачитали, «обговорили», проголосували. Текст Програми розмістили на сайт міськради. Враховуючи те, що дана програма передбачає «реформу» загальної освіти у місті, а саме ліквідацію двох загальноосвітніх закладів, представники освіти звернули увагу на текст та побачили низку цифр, що не відповідали ні об’єктивним фактам, ні здоровій логіці. Фрагмент Програми, що стосувався освіти, «викинули» у соціальні мережі, і ось тут розпочалося… Протягом наступного дня на офіційному сайті міськради даний фрагмент Програми змінювався ще двічі. На клопотання нашого депутата надати йому офіційний текст Програми вдалося йому це зробити лише 11 січня 2017 року, за два тижні після клопотання: то заступник міського голови В. Шевчук його «допрацював» (!?), то уже працівники міськради пішли додому, то немає кому завірити і т.п. Попри усе, даний факт свідчить про одне: проект рішення не був належним чином підготовлений, і так би і було, якби не звернули на це увагу громадськості. А потім традиційно, без погодження із депутатами, змінили рішення самостійно.
Свою остаточну відповідь по даному факту, сподіваємося, дасть кримінальне провадження, яке розпочалося за поданням наших депутатів. Але тепер виникає просте запитання: а скільки рішень, прийнятих Кременецькою міською радою, відповідає тим, що були реально прийняті на сесії? Чи не дозволяє собі таким же чином міський голова (а без його вказівки або дозволу подібні дії здійснити неможливо) робити фальсифікації рішень по бюджетних питаннях, маніпулюючи фінансами у Кременці? Відповіді на даний час немає, але преценденти з вищесказаного наштовхують на неприємні роздуми.
P.S. Тепер стає зрозумілою «істерія» міського голови та «підданих» йому депутатів з приводу альтернативної відеофіксації засідання сесії: своя «десь загубиться», а альтернативна буде як доказ…
Віталій Савчук, голова ГО «Народна рада Кременеччини»

Новини партнерів

Останні новини

Оголошення