Кременець очима поляків. У Польщі Кременець вважають польським містом?

Цікаві спостереження про Кременець на основі аналізу польських сайтів. Ірина Кременецька вважає, що ідею своєрідного «польського міра» намагаються нав’язати своїм громадянам у Польщі.

Про таку позицію наших сусідів свідчить ряд публікацій на польських Інтернет – сайтах. Зокрема, версія статті про Кременець на «Вікіпедії» https://pl.wikipedia.org/wiki/Krzemieniec_(miasto) у «посполитих» не містить майже жодної згадки про українську історію міста. Натомість, основний акцент зроблено на здобутках населеного пункту Тернопільщини за часів польської окупації. Аналогічно описує його і офіційний сайт польського міста-«побратима» Кременця Констанцін-Єзьорна http://www.konstancinjeziorna.pl/nasza-gmina/miasto-i-gmina/wspolpraca-zagraniczna/miasta-partnerskie/krzemieniec-ukraina.
Такі не вельми люб’язні тези посилюють і мистецько-історичні заходи, які організовує Польща щодо українського міста. Так, у м. Вроцлав протягом двох місяців проходитиме виставка http://wydarzenia.o.pl/2017/01/ludwik-gronowski-fotografie-muzeum-architektury-wroclaw/#/ про Кременець у роки перебування під владою Другої Речі Посполитої. У іншому ж польському місті, Люблін, місцеве товариство «Друзів Кременця і землі Волинсько-Подільської» на початку січня цього року https://prawy.pl/43883-ciekawe-spotkania-patriotyczne-na-najblizszy-tydzien-od-7-do-13-stycznia/ взяло участь у вшануванні пам’яті українофоба Романа Дмовського, засновника профашистського націоналістичного політичного угруповання «Табір великої Польщі» (Obóz Wielkiej Polski) та автора польської політичної програми «національного егоїзму», котрий українців на терені Галичини трактував лише як «плем’я» польського народу. Не забули в той день у Любліні і про річницю створення польської підпільної військової організації часів Другої світової війни - Національних Збройних Сил (NSZ), котра спільно з «Армією Крайовою» воювали не лише проти німецької та радянської окупації, але і проти українського населення Закерзоння. Найбільш відомим злочином, вчиненим NSZ проти українців, було масове вбивство 6 червня 1945р. близько 200 мешканців с. Верховини (поблизу м. Холм, зараз – Польща), відоме як «Різанина у Верховинах» (серед вбитих 45 чоловіків, решта – жінки та діти). Керує Люблінською спілкою «Друзів Кременця» не менш одіозний поляк Леон Попек – історик-консультант скандального фільму «Волинь».
Втім, чи така позиція друзів-поляків викликана недосконалими знаннями історії, чи вона зумовлена чимось іншим, покаже час. А ми нагадаємо, що нещодавно http://zik.ua/news/2017/01/24/v_ryashevi_polyaky_pobyly_ukrainskyh_studentiv_1031123 у Польщі побили українських студентів, котрі відмовились визнати Львів польським містом, а у Рівненській області відмінили пробіг-вшанування пам’яті польських т.зв. «проклятих вояків», котрі брали участь у масових вбивствах українців http://vse.rv.ua/news/1486995401-zabig-na-chest-proklyatih-soldat-na-rivnenshchini-provodyat-obmanom.html - Ірина Кременецька

Новини партнерів

Останні новини

Оголошення