Вбивці кременецького активіста бояться… крові

Допоки гідність людини та норми закону в Україні не стоятимуть на першому місці, кожну справу потрібно відстоювати більшим чи меншим Майданом.

Власне, це підтвердили події, що сталися 12 січня у Зборівському районному суді. «Помсти смерть великих лицарів!» — із таким гаслом посеред засідання по справі щодо вбивства кременецького активіста Віталія Ващенка до зали увірвалися близько десятка представників «Правого сектора» в балаклавах. Обурені затягуванням розгляду справи та зволіканням із притягненням до кримінальної відповідальності замовника вбивства, вони здійснили символічний акт — поруч із камерою, у якій перебували четверо злочинців, розлили дві банки крові.
Підсудні та стіна поруч вкрилися червоними бризками, підлога — осколками банок і згустками. До такого кроку активісти вдалися після того, як суддя оголосив, що на засідання не з’явився адвокат одного із підсудних і слухання доведеться вкотре перенести. Попереднє засідання теж не відбулося через відсутність адвоката іншого підсудного, а ось перше взагалі було зірване, оскільки потерпілу сторону не повідомили про початок розгляду справи. Отож, активісти «Правого сектора», які щоразу приїжджають на слухання справи, вирішили нагадати, що не дозволять жодних маніпуляцій у суді і вимагатимуть справедливого покарання для вбивць.
Несподівана акція націоналістів викликала переполох серед присутніх. Поліція та конвоїри кинулися відгороджувати підсудних від протестувальників, налякана адвокат не могла стримати сліз, прокурор забилася в куток зали, судді оніміли, вільні слухачі взялися фіксувати все на телефони… Через напругу в залі правоохоронці вийняли зброю, адже важко було спрогнозувати реакцію підсудних, які добряче запанікувати. Один із кримінальної «четвірки» раптом присів на підлогу і прикрився капюшоном. Очевидно, на нього посипалися осколки банки, завдавши деяких травм, а ще чоловік сильно перелякався. «Бувало й гірше», — відповів він згодом на запитання лікаря швидкої допомоги про силу удару. Підозра на черепно-мозкову травму — такий висновок зробив лікар після огляду потерпілого.
На той час активісти «Правого сектора» вже покинули залу суду. Дорогою до Тернополя їх перестрів спецпідрозділ поліції та слідчо-оперативна група на чолі з начальником ГУНП в області Олександром Богомолом. Затримали активістів у обласному центрі, 13-ом особам було оголошено підозру у вчиненні правопорушення. Після допиту їх відпустили. На їх підтримку у будівлі міського відділення поліції Тернополя зібралися кілька десятків громадських активістів краю. Після інциденту слідчі Зборівського відділення поліції порушили кримінальне провадження за ч.2 ст. 296 ККУ — хуліганство, вчинене групою осіб. Згадана стаття передбачає серйозне покарання — обмеження волі на термін до п’яти років або позбавленням волі на термін до чотирьох років. Утім, можливо, обвинувачення буде перекваліфіковано, адже активісти не застосовували фізичну силу, не нищили майно, а, за їхніми словами, провели акцію прямої дії, щоб донести свої вимоги. Найбільшого клопоту активісти завдали хіба що прибиральниці, яка одразу прибігла зі шваброю та шматою, щоб усе повимивати, але їй заборонили витирати сліди крові до проведення слідчих дій.
Керівники «Правого сектора» не вважають, що їхні активісти вчиняли будь-які кримінальні дії, а тому будуть відстоювати свою позицію.
— Найбільше, що може бути у даній ситуації, — це адміністративна відповідальність. Якщо раптом проти нас захочуть провести інформаційну війну чи нібито війну «за законом», то ми даватимемо гідну відсіч, — зазначив керівник НВР «Правий сектор Тернопільщини» Назар Сарабун.
«Кривавий» прецедент у суді, звісно, можуть взяти за «озброєння» підсудні та їхні адвокати. Один із захисників відразу ж наголосив, що потрібно подавати клопотання про подальше закрите слухання. Утім, така резонансна справа не може слухатися за зачиненими дверима. Інша річ — забезпечення порядку, що, без сумніву, буде надалі ще більше посилено. Не відомо й те, як обіграє отриману травму один із підсудних і чи, бува, не ляже у стаціонар.
Як би хто не оцінював дії «Правого сектора» у Зборівському районному суді, та активісти, можливо й нестандартно, проте доступно пояснили підсудним про неминуче покарання за злочин. А вбивці, як виявилося, бояться крові…

Новини партнерів

Останні новини

Оголошення