За зимові свята Почаїв відвідають 100 тисяч туристів та паломників

Зимові свята для багатьох людей – друга відпустка. Ми намагаємося максимально скористатися кількома днями вихідних аби якнайбільше урізноманітнити своє дозвілля. Хтось їде до родичів, хтось із дітками до Тернополяна на кіно, комусь щастить покататися на лижах у Буковелі. Тим часом, коли ми плануємо куди втекти на свята, десятки тисяч людей їдуть на Кременеччину, аби зустріти Різдво Христове поблизу всесвітньо відомої святині – Свято-Успенської Почаївської лаври.

– На Новорічну ніч із 31 грудня на 1 січня, коли, здавалося б, більшість людей відзначають у ресторанах, розважальних закладах, найбільший храм лаври – Собор Преображення Господнього був переповнений, – розповів «Реально» міський голова Почаєва Василь Бойко. – Це була служба з нагоди вшанування пам’яті преподобного святого Амфілохія Почаївського. Лише саме на цю службу приїхали надзвичайно багато паломників. До речі, багато серед них й молоді.
Якщо більшість людей звикли дотримуватися посту, обмежуючи себе у їжі, то паломники, котрі їдуть до Почаївської лаври в останні дня Різдвяного посту, прагнуть й духовного очищення. Тому вони зупиняються у странноприймальні лаври, якнайближче до святині та проводять цих кілька днів у молитвах.
Почаївська святиня цьогоріч приймає у себе 2 тис. паломників. Решта – поселяються у готелях, яких у Почаєві п’ять. Один із них – преміум класу відкрився зовсім нещодавно у центрі міста. Вартість стандартного номера – 500 грн. за добу. Хоча можна знайти й дешевше також із гарними умовами.
– До початку війни туристів та паломників до Почаєва приїздило звичайно значно більше, – каже Василь Бойко. – Та навіть зараз, за період зимових свят наше місто відвідують близько 100 тис. гостей. На Водохреща до нас спеціально приїздять паломники із Києва, аби освятити воду у Свято-Успенській лаврі.
За останні три роки ставлення кременчан (як і загалом українців) до Почаївської лаври стало неоднозначним та суперечливим. Але того факту, що як сама лавра, так Свято-Духівський скит – місця намолені впродовж тисячі років теж ніхто не скасовував. Саме ця священна, унікальна енергетика – головне, що є у Почаївських святинях. Тож, можливо, варто у святкові дні доторкнутися до дива, до якого ми так близько.
Олена ІЛИНИЧ

Новини партнерів

Останні новини

Оголошення